Connect with us

technokrata

Az eltűnt kormányzati laptop esete

Dotkom

Az eltűnt kormányzati laptop esete

Nagy értékű adatlopástól fáj a fej.

Pénzintézeti ügyfelek részletes adatait tartalmazó laptopot loptak el tolvajok a Vám és Jövedéki Hivatal (HMRC) egyik alkalmazottjának gépkocsijából. A poggyásztartó rekeszben hagyott komputer pénzintézetektől származó dokumentumokat tartalmazott, melyek felfedik a nagy értékű befektetéseket eszközlő ügyfelek kilétét – állítja a BBC.

A brit HMRC szóvivője elmondta: nagyon sajnálják, hogy a számos pénzügyi létesítménytől származó adatok elvesztek, de ezek csupán néhány ügyfelet érintenek. „Az esetet azonnal jelentettük a rendőrségnek, és megkezdtük az azonnali belső vizsgálatot. A HMRC nagy fontosságot tulajdonít a biztonságnak, főként a bizalmas anyagok esetében.”

A szóvivő kifejtette, hogy a laptop összetett biztonsági jelszóval védett, az adatokat pedig magas szintű titkosítás védi. „A brit Vám és Jövedéki Hivatal egyszerre több biztonsági megoldást is alkalmaz a hordozható eszközökön, pontosan amiatt, hogy az illetéktelen személyek ne élhessenek vissza annak tartalmával” – mondta Philip Wicks biztonsági szakember.

„Mindazonáltal a történtek újra reflektorfénybe helyezik annak szükségességét, hogy a szervezetek átgondolják, szükséges-e az épületből a fontos adatokat és dokumentumokat kivinni laptopokon és mobil eszközökön. Ki kell alakítani az olyan házirendeket, amelyek átfogóan szabályozzák az információ benntartását az intézményen belül.”

Jamie Cowper, az adattitkosító specialista PGP Corporation igazgatója elmondta: „A magas szintű titkosítás gyakorlatilag lehetetlenné teszi az adatokhoz való hozzáférést. Azt, hogy a HMRC ezt nyilvánosan bejelentette, és teljes körű felelősséget vállalt érte, azt mutatja, hogy megváltozott az adatlopásokkal kapcsolatos attitűd, egyre magasabb az ügyfelekkel szembeni erkölcsi felelősség és elkötelezettség.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák