Connect with us

technokrata

Vörösben úszik az it-szektor

Dotkom

Vörösben úszik az it-szektor

A csütörtöki amerikai zuhanást követően pénteken Európában is esésnek indultak az it-szektor részvényei.

Az ázsiai tőzsdék menetelését korábban szavatoló technológiai cégek részvényei világszerte esésnek indultak azt követően, hogy csütörtökön az Egyesült Államok befektetőiben – nagyrészt a kínai Baidu.com háza tájáról érkező rossz híreknek köszönhetően – megrendült a szektor iránti bizalom.

Az Apple részvényei közel 3 százalékot, az RIM részvényei több mint 5 százalékot zuhantak a csütörtöki kereskedés során. A szektorban piacvezető, és az elmúlt napokban rekordértékű emelkedést produkáló Google is megsínylette a befektetők eladási lázát, árfolyama 0,5 százalékot esett. Az internetes kereskedelmi cég, az Amazon részvényei 5 százalékot veszítettek csütörtökön – egy hónap óta először süllyedt a részvényárfolyam 90 dollár alá.

A Nasdaq Composite kosarában hangsúlyosan jelenlévő techpapírok esését az index csütörtöki záró állása is jól tükrözte, a mutató a nyitáshoz képest 1,4 százalékos mínuszban zárt.

A legnagyobb meglepetést a virtuális infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó VMware részvényei hozták. A kereskedés első harmadában több mint 5 százalékkal megugró, rekordértéket beállító árfolyam a nap végére a nyitóárhoz képest több mint 4 százalékot esett. Miután a kurzus az elsődleges kibocsátás óta közel négyszeresére emelkedett, volt helye a korrekciónak. Az augusztusban tőzsdére vitt cég papírjait elsődleges kibocsátásukkor 29 dollárra árazták be, október elején pedig már a 100 dolláros küszöb körül jártak.

Az európai tőzsdéken is lejtmenetbe kezdtek az it-papírok. A német Infineon Technologies részvényei 2,1 százalékot, míg a francia-olasz chipgyártó, az STMicroelectronics és a holland ASML megközelítőleg fél százalékkal gyengült a délelőtt folyamán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák