Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

Dotkom

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

Ál-antivírus telepítésére buzdít a szeptemberben legfertőzőbb károkozó.

A Sunbelt Threat Research Center 2007 októberében is megjelentette toplistáját a szeptember hónap során legfertőzöbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Hamis biztonsági riasztások
A szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan ál-biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hackerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírusok, hiszen a mai ál-antivírusok a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz. „Az ál-antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, s sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára.” – mondta Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A FakeAlert szeptemberben átvette a vezetést a sokáig a legtöbb fertőzést okozó Zlob.Media Codec-től. Sajnos ezzel nem lett kevesebb a magukat különböző audió és videófájlok lejátszásához szükséges kodekeknek feltűntető programok által okozott fertőzések száma: majdnem egy évvel a Zlob.Media Codec megjelenése után a NewMediaCodec álcázza magát Windows Media Player frissítésnek, s egyből a Sunbelt kémprogram-toplista 6. helyére ugrott fel.

Kémprogramok egymás ellen
A szeptemberi toplista másik újdonsága a 8. helyre kerülő Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, s egyedüli hirdető szoftverként „uralja” a gépünket, vagyis internetes szörfözés közben jelenít meg hirdetéseket. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat – s mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltünteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi – legalizálja – a Command Service működését. A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel.

A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi „ismerős” található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát – tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírust – kínál, pedig valójában itt is ál-antivírusról van szó.

Kémprogram összesítés: bárki csatlakozhat
A Sunbelt havi kémprogram-össeszítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a www.sunbelt.hu honlapról a CounterSpy egy hónapig ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert, s a program automatikusan összegyűjti a számítógépet ért fertőzéseket – egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés