Connect with us

technokrata

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

Dotkom

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

Ál-antivírus telepítésére buzdít a szeptemberben legfertőzőbb károkozó.

A Sunbelt Threat Research Center 2007 októberében is megjelentette toplistáját a szeptember hónap során legfertőzöbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Hamis biztonsági riasztások
A szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan ál-biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hackerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírusok, hiszen a mai ál-antivírusok a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz. „Az ál-antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, s sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára.” – mondta Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A FakeAlert szeptemberben átvette a vezetést a sokáig a legtöbb fertőzést okozó Zlob.Media Codec-től. Sajnos ezzel nem lett kevesebb a magukat különböző audió és videófájlok lejátszásához szükséges kodekeknek feltűntető programok által okozott fertőzések száma: majdnem egy évvel a Zlob.Media Codec megjelenése után a NewMediaCodec álcázza magát Windows Media Player frissítésnek, s egyből a Sunbelt kémprogram-toplista 6. helyére ugrott fel.

Kémprogramok egymás ellen
A szeptemberi toplista másik újdonsága a 8. helyre kerülő Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, s egyedüli hirdető szoftverként „uralja” a gépünket, vagyis internetes szörfözés közben jelenít meg hirdetéseket. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat – s mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltünteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi – legalizálja – a Command Service működését. A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel.

A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi „ismerős” található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát – tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírust – kínál, pedig valójában itt is ál-antivírusról van szó.

Kémprogram összesítés: bárki csatlakozhat
A Sunbelt havi kémprogram-össeszítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a www.sunbelt.hu honlapról a CounterSpy egy hónapig ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert, s a program automatikusan összegyűjti a számítógépet ért fertőzéseket – egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák