Connect with us

technokrata

A Microsoft betör az otthoni és a kkv-szerverek piacára

Dotkom

A Microsoft betör az otthoni és a kkv-szerverek piacára

A kicsi és a legkisebb szerverfelhasználók felé nyit a Microsoft két új kezdeményezése, a Home Server és a Storage Server. Míg az előbbi a több számítógéppel rendelkező háztartások számára kínál hasznos megoldást, addig az utóbbi azon kisebb vállalkozásoknak biztosít storage lehetőséget, amelyek erre korábban a jelentős költségek miatt nem gondolhattak.

A Microsoft, felismerve a piac elvárásait, két új, jellemzően alacsony költségvetésű megoldást kínál a több számítógépes háztartások és a kkv-szektor számára. Azon háztartásoknak, amelyek több személyi számítógépet (laptopot vagy asztali pc-t) használnak, már érdemes elgondolkodniuk egy Home szerver beszerzésén – nyilatkozta az újdonságról Szegvári János, a megoldások forgalmazására az elsők között szerződött FEFO Kft. kereskedelmi igazgatója. Ez voltaképpen egy a hagyományostól csak néhány paraméterében eltérő számítógép, amelyet igazán a szoftveres környezet tesz Home szerverré. A vásárlónak a szervert csak a hálózatra kell kötnie, s mivel a FEFO mindent előre beállít, a felhasználónak nincs egyéb dolga a használatbavétel előtt – mondta a Napi Gazdaságnak az igazgató. Hozzátette, hogy bármilyen probléma esetén a társaság segít a vásárlóinak. A Home Server egyfelől automatikusan és rendszeresen biztonsági mentéseket készít a család legfontosabb fájljairól és adatairól (levelezés, képek, filmek, zenék, dokumentumok), másfelől lehetőséget biztosít a távoli mentésre és a fel-, illetve letöltésre. Így utazás közben az otthoni szerverre tölthetik a felhasználók, illetve a világ bármely pontján elérhetik azokat. Ezenkívül háttértárolóként működhet az egész család számára, így az egyes munkaállomásoknak kevesebb helyre van szükségük, miközben a Home szerver tárolókapacitása egyszerűen bővíthető. A megoldás támogatja a különböző közösségi hálózati megoldásokat is, így külön, jól védett területek keríthetők le rajta azon programok és állományok számára, amelyeket az interneten is szükséges megosztani, legyenek azok hálózati játékok, úti filmek, zenék vagy képek. A Home szervert a világpiacon ez év júniusában mutatták be, és elsősorban XP és Vista operációs rendszerű kliens számítógépeket támogat.

A másik megoldás a Storage szerver. Ez a készülék – illetve készülék és szoftver együttese – azon kisebb vállalkozásoknak ad lehetőséget biztonságos adattároló megoldás bevezetésére, amelyek ezt korábban nem engedhették meg maguknak. A Microsoft úgynevezett enbedded (beágyazott) technológiája – amelyet a Storage szervernél is alkalmazott – a Windows Server 2003 platformon alapul.

A Microsoft törekvése, amellyel a szervertechnológiát azok számára is elérhetővé szeretné tenni, akik korábban azt nem tartották gazdaságosnak, ugrásszerűen növelné bevételeinket – hangsúlyozta Szegvári János -, de a jövő mindenképpen a többgépes háztartások és a vállalati mérettől függetlenül professzionális szoftver- és file-kezelés felé mutat.

AlternatívákMint az informatika más területein is, itt is a felhasználók választhatnak a fizetős és az ingyenes termékek között. Az ingyenes termékek esetében hátrány, hogy ha segítségre van szüksége a nem informatikus felhasználónak, akkor vagy a termék – többnyire csak – angol nyelvű leírására vagy a szabad szoftveres közösség segítségére számíthat. A Microsoft otthoni szerverének azonban alig van alternatívája, a weben található hasonló megoldások installálása a Linuxban járatlan felhasználóknak komoly kihívás lehet (lásd www.brennan.id.au). A Microsoft Storage szervernek azonban komoly alternatívája például a www.freenas.org oldaláról letölthető szoftver.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák