Connect with us

technokrata

Kicsavarja a hagyományos izzókat a General Electric

Dotkom

Kicsavarja a hagyományos izzókat a General Electric

Felgyorsítja a 128 éves izzógyártás leépítését az amerikai General Electric (GE), mivel zuhan a hagyományos égők iránti kereslet, a vásárlók az energiatakarékos típusokat keresik.

Az izzógyártással foglalkozó 54 gyárból és raktárból 2008 novemberéig hetet bezárnak és 1400 alkalmazottat elbocsátanak. Az USA-ban lévő 26 ilyen profilú üzemből hatra kerül lakat, 425 alkalmazottat elküldenek. Brazíliában bezárják a GE ottani érdekeltségét és mind a 900 alkalmazottat elbocsátják. Ezzel egyidejűleg növelik az energiatakarékos CFL-termékek előállítását a GE és a kínai Xiamen Co. közös üzemeiben.

A fényforrások előállítása tavaly 2,5 milliárd dollár árbevételt hozott a társaságnak, ami kevesebb mint 2 százaléka a teljes 163 milliárdos forgalomnak. Az elmúlt években hírek terjedtek el az üzletág eladásáról, ám ezt a cégvezetés cáfolja.

A GE fényforrásüzletágának tervezett átszervezése nem érinti a magyarországi gyártást – mondta érdeklődésünkre Windisch Erika, az üzletág európai kommunikációs igazgatója. Információink szerint egyébként a világon az egyik legnagyobb hagyományosizzó-gyár épp Magyarországon, Nagykanizsán található, bár ennek éves kibocsátásáról, illetve az ott foglalkoztatottak számáról nincs információnk. Windisch Erika azt viszont elmondta, hogy fejlesztés alatt van a hagyományos izzókhoz képest jóval hatékonyabb fénykibocsátású energiatakarékos lámpa technológiája, s úgy tudjuk, hogy a GE 2010-re akarja bevezetni ennek gyártását. A szintén energiatakarékos kompakt fénycsövek (CFL) jelentős hányada is a nagykanizsai fényforrásgyárból kerül ki. Egyelőre nem világos, hogy az energiahatékony égők bevezetése hogyan érinti a magyarországi gyártást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák