Connect with us

technokrata

Fertőzött online videók

Dotkom

Fertőzött online videók

Ártalmas kódot tartalmazó klipek, amik megfertőzhetik a számítógépet.

Ahogy az antivírus és -spam technológiák fejlődnek, az online támadóknak új módszereket kell kifejleszteniük, hogy célba juttathassák ártalmas kódjaikat. Egy lehetséges új támadási felületet a beágyazott online videolejátszók jelentenek, állítja a Georgia Tech Information Security Center, egy nemrég megjelent tanulmányában. A 2008-ban várható veszélyeket taglaló, több mint 300 szakértő részvételével készített felmérés szerint: „ha az üzenetküldés evolúcióját nézzük, azzal párhuzamba állíthatjuk a fenyegetések fejlődését is. Ahogy a vállalatok egyre jobban blokkolják a nem kívánt e-maileket, a támadóknak kreatívabb technikákat kell alkalmazniuk.”

Ezt a fajta trendet megfigyelhetjük az e-mailes vírusok fejlődésénél is: az először egyszerűen csak csatolt file-ként terjedő kártevők egyre kifinomultabbá váltak, többszörösen beágyazottan kerültek terjesztésre. A következő, hasonló lépés a médialejátszókat fogja érinteni, állítja Chris Rouland, az IBM internetbiztonságot kutató részlegének vezetője. Sőt, a folyamat már el is indult, hiszen néhány alkalommal már láthattunk arra példát, hogy ezen a felületen keresztül próbálták megtámadni az internetezőket. Tavaly novemberben fedezték fel azt a férget, ami a felhasználó figyelmeztetése nélkül aktiválódott, amennyiben egy fertőzött médiaállományt nyitott meg. A szerencsétlenebbek találkozhattak olyan programmal is, amely csendben kémprogramot telepített a rendszerbe, ha a videoállomány lejátszásra került. De írtunk már a Youtube nevével visszaélő, hamis videolinkeket terjesztő próbálkozásról is.

Mindez azt jelzi, hogy az átlagos felhasználó a hagyományos futtatható állományokkal szemben már kellően bizalmatlan ugyan, de a médiafile-ok esetén szinte teljesen gyanútlan. „Az emberek figyelnek arra, hogy bankoktól érkezni látszó üzenetekre ne kattintsanak – de mindannyian akarják látni a Youtube-ra feltöltött vicces videót.” – summázta Rouland.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek