Connect with us

technokrata

Csökkentek a roamingdíjak az EU-ban

Dotkom

Csökkentek a roamingdíjak az EU-ban

Az Európai Bizottság (EB) jelentése szerint a júniusban bevezetett új roamingdíj-szabályozás következtében átlagosan 60 százalékkal csökkentek a külföldi mobilhívások után fizetendő díjak.

A roamingdíj mérséklését az EB kezdeményezte, ennek alapján a külföldön kezdeményezett hívásokért az első évben percenként maximum nettó 49 eurócentet kérhetnek, a külföldön fogadott hívás díja nem haladhatja meg a 24 centet. Bár Brüsszel ennél még radikálisabb árcsökkentést szorgalmazott, végül is az Európai Parlamenttel együtt fokozatos mérséklésben sikerült megegyezni a szolgáltatókkal. Augusztus végére már 200 millió európai fogyasztó élvezhette az olcsóbb díjszabás előnyeit. Több tagállamban a szolgáltatók közötti verseny az előírtnál is alacsonyabb tarifákhoz vezetett. Hollandiában például a hívás és a fogadás percdíja egyaránt csak 20 cent, Nagy-Britanniában és Írországban a maximális árnál mintegy 30 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

Brüsszel, mint az illetékes biztos, Viviane Reding közölte, elégedett az eredménnyel és következő lépésként azt tervezi, hogy ha a szolgáltatók nem hajlandóak maguktól csökkenteni az sms díját, akkor hasonló kezdeményezéssel áll elő. Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG szervezet elnöke, Roberto Viola és Pataki Dániel, aki jövőre tölti be a tisztséget, tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatójukon szintén elégedettségüknek adtak hangot, hogy az áttérés olajozottan történt, bár elismerték, hogy néhány nemzeti hatósághoz panaszok érkeztek az átláthatóság hiánya miatt. Az egyik belga szolgáltató például tájékoztatta ugyan ügyfeleit, hogy szeptember 30-tól automatikusan életbe lépteti az eurotarifát, de arról “elfelejtette” informálni őket, hogy ha akarják, már korábban kérhetik az átállást. Az ERG decemberre átfogó jelentést nyújt be az EB-nek az eddigi tapasztalatokról, és elemzést készít az sms- és más adatátviteli szolgáltatások roamingdíjairól. Az EB 2008 folyamán tanulmányt készít az Európai Parlament számára, és a versenyre gyakorolt hatások függvényében teszi meg javaslatait.

Olajozott volt az áttérésSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák