Connect with us

technokrata

Concorde: a vártnál borúlátóbb a Magyar Telekom eredményvárakozása

Dotkom

Concorde: a vártnál borúlátóbb a Magyar Telekom eredményvárakozása

A Magyar Telekom hétfőn ismertette régóta várt költségcsökkentési programjának részleteit, és egyben nyilatkozott a 2008-as profitkilátásokat illetően.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint a vállalat a vártnál borúlátóbban nyilatkozott. Ezzel összhangban a Concorde csökkenti 12 hónapos célárát 2,6 százalékkal 1095 forintra, a korábbi erős vételről pedig felhalmozásra módosítja ajánlását.

A költségcsökkentési program szakszervezetekkel egyeztetett, végső változata szerint a társaság 15 százalékos létszámleépítést hajt végre, ez 1839 állás megszüntetését jelenti. A megmaradó alkalmazottak bére átlagosan 5,5 százalékkal fog emelkedni, így a foglalkoztatási költségek 5 százalékkal, mintegy 4,7 milliárd forinttal csökkennek. A leépítéssel járó végkielégítések 24 milliárd forintos egyszeri tételt jelentenek, ez a folyó év negyedik negyedévét terheli. A vezetékes üzletág további átszervezési költségei, illetve az üzletág negatív kilátásai miatt a menedzsment szerint a 2008-as EBITDA a 2006-os szinthez képest enyhén csökken. A társaság Gyurcsik Attila elmondása szerint az erre vonatkozó várakozásaira jövő februárban, a 2007-es számok ismeretében ad majd részletes magyarázatot. Jelenleg azt lehet tudni, hogy a menedzsment szerint a vezetékes üzletág problémái a roaming tarifák csökkenésével együtt eliminálják a többi terület fejlődésének eredményeit.

Annak ellenére, hogy a Concorde a menedzsmentnél optimistábban ítéli meg a vezetékes üzletág jövő évi kilátásait, – 2008-ban már várhatóan újra nőnek a reálbérek, miközben a 2007-es 6,7 százalékos reálbér-csökkenés sem volt drámai hatással a forgalomra – a társaság a 2008-as EBITDA (adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti üzemi eredmény) várakozását 3,2 százalékkal, 262,4 milliárd forintra csökkenti. Ugyancsak csökkenti a 2007-es EBITDA várakozását 242,8 milliárd forintról 238,8 milliárdra. Ennek oka Gyurcsik Attila szerint csupán az, hogy a leépítések egyszeri költségeit illetően korábban a most bejelentett 24 milliárd helyett 20 milliárd forinttal számoltak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák