Connect with us

technokrata

Préselt processzort mutatott be az IBM

Dotkom

Préselt processzort mutatott be az IBM

Az IBM újfajta chipgyártási technológiájának köszönhetően a fogyasztás és így a hőveszteség növelése nélkül a mostaniaknál akár kétszer nagyobb teljesítményű processzorok állíthatók elő.

Az IBM új eljárása ahelyett, hogy a tranzisztorok méretét csökkentve megnövelné azok számát az egységnyi lapkafelületen, inkább magának a félvezető szilíciumnak a tulajdonságait változtatja meg. A technológia segítségével 500 atomnyi vékonyra préselik össze a szigetelőanyagba ágyazott szilíciumréteget, aminek révén a félvezető anyag érzékelhetően gyorsabbá válik.

Nemrég Magyarországon is bemutatták a fejlesztés eredményét, a valaha készített leggyorsabb mikroprocesszort. A Power 6 órajele 4,7 gigahertz, ami az eddigi Power 5 lapkák frekvenciájának több mint a duplája. Ez a kétmagos, többszálú processzor önmaga egyedül nagyobb teljesítményt nyújt, mint a tíz évvel ezelőtti legnagyobb számítási kapacitással rendelkező teljes Deep Blue-rendszer, amely akkor legyőzte Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot.

Az új processzor révén eddig sohasem látott technológiák alkalmazására nyílik lehetőség. Az egyik a partíciók vagy futó alkalmazások mozgatása “menet közben”, amellyel egyik gépről a másikra mozgatható át az éppen használt partíció anélkül, hogy abból a felhasználók bármit is érzékelnének. Ez egyrészt azért fontos, mert leállás nélkül lehet egy-egy szervert karbantartani, ami egy nagyvállalat vagy pénzintézet számára rendkívül fontos. Másrészt a túl- és a kevéssé terhelt szerverek között menet közben is megoldható a terheléskiegyenlítés.

Egy másik érdekesség, hogy a processzor a tízes számrendszerű törtek lebegőpontos számítására már hardveresen képes, így az üzleti alkalmazások (ERP-rendszerek) és pénzügyi számítások jelentős gyorsulást érhetnek el. Az SAP már bejelentette, hogy készíti szoftverének azon változatát, amely kihasználja a Power 6 e tulajdonságát. A processzorba épített AltiVec kiegészítés a 3D modellezés (és általában a vektorszámítások) számára nyújt hardveres támogatást.

Az IBM az új processzorába további energiatakarékossági elveit is beépítette. Az utóbbi időkben vált kiemelt fontosságúvá a környezetvédelem, mivel a számítógépek tápellátási és hűtési költségei megnyolcszorozódtak, a gépek teljes költségvetésének fele energiafogyasztásra megy el. A processzor folyamatosan figyeli az erőforrásokat, s a ki nem használt részek energiafelhasználását csökkenti, az inaktív processzormagokat lekapcsolja, a hűtőventilátorok sebességét mindig az igény szerinti szintre mérsékli.

Könnyűszerkezetes megoldást kínál a PolygonAz IBM legújabb technológiáit összefogva egy hazai informatikai cég, a Polygon Informatikai Kft. úgynevezett könnyűszerkezetes it-építkezési koncepciót dolgozott ki. A „kevesebb vassal” elv abból az alapvető törekvésből indul ki, hogy egy vállalat az általa igényelt számítástechnikai teljesítményt a lehető legkevesebb hardvereszközzel érje el. A vállalati informatikában tipikus jelenség ugyanis, hogy a munkafolyamatok együttes maximális gépigényének összegére kalibrálják a számítástechnikai rendszereket, így azok sosincsenek teljesen kihasználva. Ezt tetézi még a súlyos hiba vagy egyéb váratlan események kivédésére beállított tartalék eszközök fenntartása, amelyek normál helyzetben eleve parlagon hevernek. A gép- és energiafelhasználás hatékonysága így igen alacsony – összegezte a hátteret Kónya István, a Polygon rendszerintegrációs üzletágvezetője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák