Connect with us

Hirdetés

technokrata

Online támadások: a kicsiké a jövő

Dotkom

Online támadások: a kicsiké a jövő

Rejtőzni, rejtőzni, rejtőzni!

Már évekkel korábban megindult az az átállási folyamat, melynek eredményeként a nagy vírusinváziók megszűntek az Interneten, és átadták helyüket a kisebb méretű, de a károkozás helyett immár pénzszerzésre szakosodott digitális kártevőknek. A vírusírók ugyanis rájöttek, hogy az értelmetlen rombolásnál jövedelmezőbb lehetőségek is kínálkoznak. Ehhez azonban az kellett, hogy kifinomultabbá váljanak a rosszindulatú programok, még jobban el tudjanak rejtőzni az őket kereső szoftverek, szolgáltatások elől.

Nos, hasonló trend van kibontakozóban a botneteket illetően is. A botnetek olyan számítógépes hálózatok, melynek tagjai (a zombik) „öntudatuktól megfosztott” PC-k, vagyis olyan komputerek, amiknek gazdái nem is tudják, hogy valaki, valahol saját céljaira használja fel az erőforrásait. Mára már jellemzően ilyen botnetekből indítanak támadást legális webhelyek ellen, ezek a fő forrásai a kéretlen elektronikus leveleknek, és még sok egyéb, természetesen illegális célokat szolgáló feladatot is ellátnak. Például jó pénzért ki lehet bérelni egy hálózatot néhány órára, és ezalatt az idő alatt a bérlő azt csinál velük, amit csak akar.

Amint arról nemrég írtunk, a világ egyik legnagyobb bothálózatát például a Storm Worm nevű digitális kártevő hozta össze: az európai, rabigába hajtott PC-k jó részén ez a trójai program uralkodik. Az augusztus eleji adatok szerint az öreg kontinens közel 2 millió számítógépe nyögi ezt a terhet. Ez azonban már egy olyan kritikus mennyiség, amelynek további növelése nehezen vitelezhető ki, sőt, a megfertőzött gépek óriási száma szemet szúr olyanoknak is, akik eddig figyelmen kívül hagyták ezt a fajta veszélyt.

Az F-Secure kutatói szerint éppen ezért hamarosan eljön az az idő, amikor nem nőnek már ekkorára a botnetek, hanem kevésbé feltűnően, kisebb PC-s tábort kialakítva tevékenykednek. Mika Stahlberg, a cég security response csapatának programmenedzsere úgy nyilatkozott nemrég, hogy az F-Secure a fenti kijelentés ellenére természetesen még mindig nagy kiterjedésű botneteket észlel, szerte a világban; de a kódok vizsgálatával szerzett ismeretanyag arra enged következtetni, hogy már nem a méret a lényeg. Sőt, kifizetődőbb (több) kisebb hálózatot szervezni, mint egy nagyot. Így ráadásul elkerülhetik a botnetbe szervezett összes PC „elvesztésének” kockázatát is, abban az esetben, hogyha a központi számítógép, amelyről vezérlik az összes többit, elérhetetlenné válik. Egy-egy szerver kilövése ugyanis az új infrastruktúrában csak részben veti vissza a támadók tevékenységét, hiszen elosztottabbá válik a botnet vezérlése, vagyis maradnak olyan hálózatok, amelyeket továbbra is tudnak irányítani a támadók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés