Connect with us

technokrata

Naplózzák a telefonhívásokat

Dotkom

Naplózzák a telefonhívásokat

Felháborodtak a személyiségi jogokért harcoló civil szervezetek.

A vezetékes és mobil hívásokkal kapcsolatos minden információt rögzíteni fogják a szolgáltatók egy éven keresztül az Egyesült Királyságban, a nyomozói erők szabályozásáról szóló törvény, a Regulation of Investigatory Powers Act 2000 kiterjesztésének keretében.

A brit belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy csupán olyan adatok kerülnek a naplófile-okba, amelyek a hívásról vagy a szövegről adnak információt – mint például melyik cellából kezdeményezték – a tartalmára vonatkozóan azonban semmit nem tárolnak el.

Az információk 652 köztestület számára lesznek elérhetők, beleértve az Angol Élelmiszeripari Szabványok Hivatalát (Food Standards Agency), kerületi és megyei tanácsokat, a Szerencsejáték Felügyeletet, megfelelő indoklás esetén pedig a helyi rendőrhivatal is kikérheti a szükséges adatokat.

Tony McNulty illetékes belügyi államminiszter a BBC Radio 4-nek adott interjújában kifejtette, hogy az információkat három különböző szinten teszik elérhetővé. „Mondjuk néhány idősebb hölgy szorult helyzetbe kerül valakivel, aki megjavította a fűtést a házában, és csupán egy mobilszáma van az kétes személyhez. A helyi szerveknek ekkor lehetőségük van az adott számhoz tartozó előfizetői információkat lekérni” – mondta. „A második szint nem csak ezekhez az adatokhoz enged hozzáférni, hanem a telefonról kezdeményezett hívásokhoz is. A harmadik szintet kifejezetten a biztonsági erők és a rendőrség használhatja, itt már a ki- és bejövő hívások mellett azok pontos helyszíni adatai is elérhetőek.”

Az új szabályozás ellen az ellenzéki pártok és a személyiségi jogokért harcoló civil szervezetek is tiltakoztak. A belügyi tárca szóvivője leszögezte, hogy csakis az uniós direktívák mentén haladtak.

„Nem áll szándékunkban az emberek magánéletét megzavarni. Azt kérjük a telefonszolgáltatóktól, hogy tartsák meg azokat az adatokat, amelyek részét képezik annak a kényes egyensúlynak, amely megvédi az embereket a terrorizmustól és hasonló súlyos bűncselekményektől, de tiszteletben tartják az emberi jogokat.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek