Connect with us

technokrata

Itt a világtelefon – bárhonnan, bárhová roaming díjak nélkül

Dotkom

Itt a világtelefon – bárhonnan, bárhová roaming díjak nélkül

Az internet, azt követően, hogy megváltoztatta a levélírási szokásainkat, szükségtelenné tette a faxgépek létét és számos hagyományos kommunikációs formát átalakított, most a nemzetközi mobiltelefonálási szokásainkat vette célba.

Egy kis cég, a Cubic Telecom októberben dobja piacra az első világtelefonját – olyan nagyágyúkkal kívánja felvenni a versenyt, mint a T-Mobile és az AT&T. A mobiltelefon-társaságok roaming díjait kiiktatva, a világ bármely pontjáról a nemzetközi mobiltarifáknál 50-90 százalékkal olcsóbb áron enged majd telefonálni a Cubic különleges mobiltelefonja – és nincs szükség előfizetésre, telefonkártyára, vagy bérelt telefonra sem. A Cubic telefonok segítségével 214 országban lehet majd hívásokat indítani, illetve fogadni. A telefon nem kötődik egyetlen ország egyetlen szolgáltatójához sem, viszont lehetőséget biztosít 50 városban helyi telefonszám igénylésére, amelyre a bejövő hívásokat természetesen a telefonszámnak megfelelő tarifával számolják el. Mindez az interneten keresztül. (Magyarországon még nem igényelhető helyi szám, de Csehországban már igen, ez akár azt is jelentheti, hogy itthon is megjelenik majd a szolgáltatás. A cégtől egyelőre nem válaszolt a magyarországi bevezetéssel kapcsolatos kérdésünkre.) A szolgáltatás révén például Angliából hívást indítani Magyarországra a hazai szolgáltatók által kínált egységesített roaming díjaknál alacsonyabb áron, percenként 115 forintért lehet, míg hívást fogadni egyelőre drágább, mint a hazai szolgáltatókon keresztül, hiszen míg a hazai szolgáltatóknál 70,80 forintba kerül egy percnyi beszélgetés Angliában az otthon maradottakkal, addig a MaxRoamnál ez még 82,50 forint.

A dolognak természetesen van szépséghibája is: a hang minősége az interneten keresztül lebonyolított hívások hangjának minőségét tükrözi. Tökéletesen érthető ugyan, ám egy kicsit tompa, és fél másodpercet általában késik.

Előfizetési díj ellenében a mobil alkalmassá tehető Wi-Fi híváslehetőség aktiválására is, amely segítségével a felhasználó fillérekért telefonálhat bárhová – ameddig a HotSpot hatáskörében tartózkodik. Magát a Cubic telefonját a Pirelli gumigyártó cég adja – ez rejti a különleges képességekkel megáldott SIM-kártyát, amely elvileg bármely GSM hálózatra konfigurált mobiltelefonnal kompatibilis, amennyiben az kártyafüggetlen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek