Connect with us

technokrata

Robbanásbiztos számítógép

Dotkom

Robbanásbiztos számítógép

Amikor a számítógépből nem lehet emberpusztító ellenség.

A Computer Dynamics nevű amerikai cég speciális számítógépek létrehozásán dolgozik. Egyik legújabb termékük, a Ruffneck Zone 1 Computer kifejezetten a kemény környezeti tényezők elviselésére képeztetett ki. A 15 colos, érintőképernyős kijelzője bármilyen megvilágítás esetén olvasható, még akkor is, ha közvetlen napsugárzás éri; és akár kesztyűben is használható.

De miért hívják robbanásbiztosnak? Nos, arról azért nincs szó, hogy egy mellé helyezett bomba detonációját károsodás nélkül elviselné: a készülék nem az explozív, hanem az implozív hatásokkal szemben ellenálló. Ian McMurray, a Computer Dynamics-tól a következőképp magyarázta ezt: a számítógép a belső robbanásokat képes elviselni. Tegyük fel, hogy olyan környezetben alkalmazzák, ahol sok metángáz termelődik – ez a légnemű anyag pedig bekerülhet a készülék dobozának belsejébe. Mivel a kijelző háttérvilágításához meglehetősen magas feszültséget használnak, ezért könnyen belátható, hogy a két tényező végeredménye akár egy detonációban is kicsúcsosodhat.

Ha meghibásodik a magasfeszültségű inverter a készülékben, az szikrát okozhat. A szikra begyújthatja az eszköz belsejében felhalmozódott gázt. A robbanás gyorsan növeli a bent levő levegő térfogatát, ami egy átlagos műszer esetében elvezet a burkolat darabokra szakadásához. A Zone 1 azonban úgy van kialakítva, hogy a túlnyomásból származó többletenergiát képes legyen szabályozott körülmények között kiengedni a környezetébe, elkerülve ezzel egy komoly krízishelyzetet is. Egyrészt nem esik darabokra a készülék, másrészt a környezetében valószínűleg szintén felhalmozódott veszélyes gáz sem robban be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek