Connect with us

technokrata

Felbérelt hackerek támadják a zene- és filmrajongókat

Dotkom

Felbérelt hackerek támadják a zene- és filmrajongókat

A kiadók újabb piszkos húzását már nem nézik tétlenül.

Számos alkalommal írtunk már a The Pirate Bay nevű svéd szerveződésről: a file-megosztó szolgáltatást működtető skandinávok többször is összeütközésbe kerültek a törvénnyel, annak ellenére, hogy soha semmilyen illegális tartalmat nem helyeztek el egyetlen szerverükön sem. Pont emiatt nem tudták elnyomni őket a jogtulajdonosok érdekeit képviselő cégek. Hiába vitték el a szervereket, uszították rájuk a svéd rendőrséget, vádolták meg őket pedofília támogatásával; a TPB mindig megerősödve került ki a csatározásokból.

Nemrég azonban kiderült, hogy taktikát váltottak a lemez- és filmkiadók. Illegális eszközökhöz nyúltak, profi hackereket béreltek fel a P2P adatforgalom ellehetetlenítésére. A MediaDefendertől kiszivárgott e-mailek a Kalóz-öböl üzemeltetői számára egyértelmű bizonyítékokat jelentenek, ezért a helyi rendőrséghez fordultak. A TPB blogja szerint infrastruktúra-szabotázzsal, szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadással, hackeléssel és spammeléssel vádolják a jogtulajdonosokat (képviselő cégeket). Ez utóbbiak között megtalálható a Twentieth Century Fox, az Emi Music, a Universal Music Group, a Universal Pictures, a Paramount Home Entertainment, a Sony BMG valamint Sony Pictures; de a játékipar is képviselteti magát a Ubisoft, az Atari és az Activision révén.

Az egyelőre nem derült ki, hogy vajon lesz-e nagyszabású per az ügyből; ez sok tényezőtől függhet (például a svéd törvényektől, amelyek egyébként is igen liberálisak). Nem tisztázott az sem, hogy miként jutott a Kalóz-öböl üzemeltetőinek kezére az a néhány e-mail, amelynek elolvasásával rájöttek az ellenük szerveződő támadásokra.

Amennyiben többet tudunk meg az ügyben, beszámolunk a skandináv (és ezen keresztül valószínűleg egész Európát érintő) eseményekről.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek