Connect with us

Hirdetés

technokrata

A fenntartható jövőért aggódik az Autodesk

Dotkom

A fenntartható jövőért aggódik az Autodesk

Az Autodesk Inc.

, a 2D-s és 3D-s tervezői szoftvermegoldások egyik vezető szállítója egy budapesti fórumon arra hívja fel a figyelmet, hogy környezetünket, erőforrásainkat csak akkor őrizhetjük meg a jövő generációi számára, ha már a tervezés során tudatosan alkalmazzuk a fenntarthatóság szempontjait.

Mindaddig nem beszélhetünk fenntartható fejlődésről, amíg két épület felépítése során egyépületnyi hulladék keletkezik, illetve amíg az általunk létrehozott épületek a globális energiafelhasználásból 40 százalékkal, ezen belül a villamosenergia-fogyasztásból 70 százalékkal részesednek, illetve az üvegházhatásért felelős gázok 48 százalékát bocsátják ki – jelentette ki David Palas, az Autodesk értékesítési menedzsere. Mint elmondta, a gépgyártás is jelentős terheket ró környezetünkre, hiszen a késztermék előállításáig megépített számos prototípus miatt mintegy kétszer annyi hulladék keletkezik, mint amennyi a ma már rendelkezésre álló digitális modellezéssel elérhető. További problémát okozhatnak a megfelelő adatok hiányában tervezett és megépített infrastruktúrák is. Így válhat a felelős tervezés etikai kérdésből gazdaságivá – mondta Palas.

Az Autodesk szakembere konkrét példa segítségével mutatta be, hogy az építészet területén alkalmazott új szemléletmód, az Épület Információs Modellezés (BIM: Building Information Modeling) segítségével mekkora megtakarítás érhető el. Ez annál is fontosabb, mert az építkezési hulladékok átlagosan a felhasznált anyagok egyharmadát teszik ki, s az építkezések ivóvizünk 12 százalékát használják el – emelte ki Palas.

Az építkezések ivóvizünk 12 százalékát használják el



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés