Connect with us

technokrata

Kurblis laptop, 33 ezer forintért

Dotkom

Kurblis laptop, 33 ezer forintért

Az USA-ban és Kanadában is árulják majd egy ideig a fejlődő országok gyerekeinek szánt, 188 dolláros laptopot – írja a CNNMoney.

A jövő hónapban kezdi el gyártani a tajvani Quanta Computer Inc. az XO laptopot, amelyek az MIT egyik vezető kutatója, Nicholas Negroponte kezdeményezésére fejlesztettek ki a fejlődő világ gyermekeinek bekapcsolására az internet világába. Az extraolcsó, különlegesen strapabíró, energiatakarékos, kurblis módszerrel is feltölthető, zöld-fehér színű, a normál hordozható gépeknél jóval kisebb laptop ára 188 dollár lesz, ám egy ideig árulni fogják az USA-ban és Kanadában is. Egészen pontosan november első két hetében lesz elérhető a berendezés 400 dollárért „Adj egyet, kapsz egyet” jelszóval, ami arra utal, hogy az itt eladott jószágokból származó bevételből a szegényeknek szánt gépeket finanszíroznak.

Az első 25 ezer amerikai és kanadai még az idén megkaphatja a XO-ját, a többit januárban szállítják. Az értékesítés időtávját részben annak jótékonysági jellege miatt korlátozták, részben azért, hogy nagy rohamot generáljanak, mert az XO-nak szüksége van egy kis lökésre. A megcélzott szegény országok megrendelései ugyanis elmaradnak a várttól: míg Negroporte 2005-ben még arra számított, hogy 5-15 millió darabot adnak el a berendezésből 2006-ban, illetve 5-10 milliót 2007-ben, ma már látszik, hogy az idei év végéig csupán 250-300 ezer készülhet el, s a kezdeményezésben érdekeltek csak remélik – szerződésekkel egyelőre nem tudják alátámasztani -, hogy jövőre havi 1 millióra nyomják fel a értékesítést. A magánszemélyek közül a világ leggazdagabb embere, Carlis Slim 25 ezer XO-t vesz mexikói gyerekeknek, Olaszország pedig állja az első 50 ezer Etiópiába kerülő laptop árát. Negroporte és társai azt remélik, hogy sok ilyen támogatással tudják felpörgetni az olcsó laptop terjedését. Egy uruguayi teszten egyébként jól szerepelt az XO: javította a gyerekek előmenetelével kapcsolatos várakozásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom