Connect with us

technokrata

Hacker-biztos titkosítás?

Dotkom

Hacker-biztos titkosítás?

Az űrkutatás újabb áttörő jelentőségű fejlesztése, vagy csak marketingfogás?

Az öreg kontinens egyik legnagyobb, űrkutatással foglalkozó szervezete, a European Aeronautic Defence and Space nemrég bemutatta „hacker-biztos” titkosítási technológiáját, mely – állításuk szerint – forradalmasítani fogja az Internet-biztonságot, és „elviszi a kriptográfiát a 21. századba”. Az Ectocryp névre keresztelt rendszert a kutatók és mérnökök a katonaság és az üzleti felhasználás figyelembevételével fejlesztették Newportban, a brit Dél-Wales-ben. A fejlesztőcsapat a szigetország Kormányzati Kommunikációs Központja által létrehozott technológiára alapozva alkotta meg a rendszert. Ez a hivatal annak a kormányzati egységnek az utódja, amely a második világháború során elévülhetetlen érdemeket szerzett a német Enigma titkosítórendszer feltörésében.

Az itt látható bemutató videó szerint a titkosítás érezhető késleltetés nélkül megy végbe, akár egyszerű szövegről, akár multimédiás tartalomról (például telefonbeszélgetésről) van szó, köszönhetően többek között az alacsony sávszélesség-igénynek. Az EADS értékesítési menedzsere, Gordon Duncan szerint a rendszer ennek ellenére olyannyira biztonságos, hogy „a világ összes számítógépes technológiája sem tudná megtörni”.

Persze egy új rendszerről könnyű azt állítani, hogy ellenáll a hackerek próbálkozásának, egészen addig, amíg valós tesztnek alá nem vetik. Ez azonban egyelőre nem történt (még?) meg, az Ectocrypt biztonságosságáról csupán a technikát leíró PDF böngészése nyújthat fogódzót.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom