Connect with us

technokrata

Kína: minket is támadnak!

Dotkom

Kína: minket is támadnak!

Vagy csak elterelő hadművelet az egész?

Egy vezető beosztású kínai tisztviselő nemrég úgy nyilatkozott, hogy országát komoly veszteség érte az Interneten keresztül. A beszámoló szerint államtitkok szivárogtak ki a rizs hazájának kormányzati számítógépes rendszeréből. Lou Hincsian, az információipari miniszter helyettese azt közölte, hogy országa folyamatosan célpontja az online támadóknak; ezért benyújtotta javaslatát a pártvezetéshez, melyben többek között erősebb cenzúrát, új biztonsági megoldásokat és a kereskedelmi ellenőrzés kiterjesztését sürgette.

Hincsian azonban nem szólt egy szót sem a nyugati országok hasonló panaszáról, melyben Kínát okolják a rendszereikbe történt betörésekért. Nemrég az USA és Németország is felszínre hozta a kérdést, amikor kiderült, hogy a távol-keleti nemzet hadseregéhez köthető hackercsoportok beférkőztek a nyugati hatalmak számítógépes rendszereibe – Kína azóta kategorikusan tagadja, hogy állami irányítás alatt lennének ilyen szervezetek. Annak ellenére, hogy kvázi nyílt titok: az ország a gazdasági innovációt a fejlettebb államoktól eltulajdonított technológiákra is alapozza.

Sőt, mi több, a miniszterhelyettes ellentámadásba ment át. Szerinte országa hálózatát, az abban rejlő biztonsági réseket a kommunista párt hitelének aláaknázása és fontos titkok megszerzése érdekében pont a nyugati hackerek próbálgatják. „Az Egyesült Államok, és más, ellenséges erők ezeket a gyengeségeket és a technológiában elért uralkodó szerepüket arra használják fel, hogy az Internet segítségével politikai behatolást végezzenek.” – jegyezte meg Hincsian – „Az USA-beli exportból származó Internet technológiai termékek hátsó ajtókat tartalmaznak, hogy lehetővé tegyék a lopásokat.”

Az Egyesült Államok hevesen tiltakozott az állítás ellen.

Ezzel szinte egy időben egy újabb ország csatlakozott a nyugati államok kvázi-közösségéhez: Új-Zéland. Az ausztrál partoktól nem messze elterülő kis szigetország titkosszolgálata arról számolt be a minap, hogy a kormányzati hálózatot nemrég támadás érte az Interneten keresztül. Az új-zélandiak állítása szerint a kínai kormány áll a történtek mögött, melyek azonban nem jártak bizalmas információk kiszivárgásával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom