Connect with us

technokrata

Meghaladhatja az egymilliárd eurót a Microsoft büntetése

Dotkom

Meghaladhatja az egymilliárd eurót a Microsoft büntetése

Fordulópontjához érkezik az Európai Bizottság és az amerikai Microsoft Corp.

, a világ vezető szoftvercége közötti jogvita. Az Európai Bíróság másfél éves mérlegelés után ma hirdet ítéletet abban a perben, amelyet a Microsoft indított az EB ellen, miután a bizottság még 2004-ben vétkesnek találta piaci erőfölénnyel való visszaélésben, s ezért több száz millió eurós büntetést szabott ki rá. Ha a Microsoft veszít, az felboríthatja hosszú távú üzleti stratégiáját – ha a brüsszeli bizottság marad alul, az rossz fényt vethet az EU vezető testületének ítélőképességére. Ugyanakkor az ügyben érintett technológiák komplexitása miatt könnyen elképzelhető, hogy a döntés sem a felperesnek, sem az alperesnek nem ad igazat. A feleknek két hónap áll rendelkezésre a fellebbezéshez.

A jogvita első lépését az EB tette meg, amikor 2004 márciusában úgy találta, hogy a Microsoft visszaél 95 százalékos piaci részesedésével az asztali számítógépek szoftverellátásában, nem engedi hozzáférni ehhez a piachoz riválisait. A testület 497 millió euró büntetés megfizetésére kötelezte a nagyvállalatot, továbbá előírta számára, tegye nyilvánossá a Windows operációs rendszer kódjait, hogy a független fejlesztők azokhoz kapcsolódva hozhassanak létre programokat. Emellett megtiltotta, hogy a redmondi cég a Media Playerrel együtt forgalmazza a Windowst, megnehezítve ezzel, hogy más fejlesztők video- és zenelejátszó szoftvereit telepítsék a vevők.

A Microsoft azzal érvelt a döntés ellen, hogy a brüsszeli bizottság a szoftverkódok feltárásával vállalati titkok nyilvánosságra hozatalára kéri. A Windowsra a fejlesztő szerint nincs kereslet a Media Player nélkül, a büntetés pedig eltúlzott az ügy jelentőségéhez képest. Ennek megfelelően a redmondiak csak részben tettek eleget az EB utasításainak, például forgalomba hoztak egy médiaszoftver nélküli Windows-változatot is, de nem minden operációs rendszerből vették ki ezt a programot.

Brüsszel nem hagyta ennyiben a dolgot: 2006-ban újabb 280 millió eurós büntetéssel sújtotta a Microsoftot, mert az nem engedelmeskedett a korábbi elvárásoknak. Emellett további szankciókkal fenyegették meg a céget, ha továbbra is ellenszegül, aminek nyomán akár 1 milliárd euróra nőhet a Microsoft büntetése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom