Connect with us

technokrata

Rekordokat döntöget a levélszemét

Dotkom

Rekordokat döntöget a levélszemét

Az Ecard spamek különösen fertőzőek.

Érdekes hónap volt az augusztus a spamek figyelői számára. Az elektronikus úton továbbított hulladék mennyisége ugyanis 3%-kal növekedve már megközelíti az összes e-mailforgalom 70%-át! A PDF-formátumúak már mindenkit elérnek, míg a YouTube fondorlatos módon, a korábbi Ecard módszeréhez hasonlóan tört be erre a „piacra”, olvasható a Symantec Spam Report augusztusi jelentésében.

A Symantec adatai szerint a teljes e-mail forgalom 69 százalékát tették ki a spamek augusztusban, ami 3 százalékos emelkedést jelent júliushoz képest. Augusztus a PDF típusú spemek szempontjából igen érdekes hónapnak bizonyult. A hónap elején drámai módon megemelkedett a PDF spamek száma. A csúcsponton az összes spam közel 20%-kát tették ki. Augusztus előrehaladtával a PDF spamek száma erőteljesen csökkent és a hónap végére kevesebb mint 1%-át tették ki az összes spamnek.

A Symantec már júliusban fölhívta a figyelmet arra, hogy az Ecard spamek különösen fertőzőek és ez a trend agusztusban is folytatódott. Szintén a nyár közepén figyelmeztetett a sárga-fekete vállalat arra, hogy jelentősen megnőtt az olyan spam üzenetek száma, amelyek Kína tartománynevét, azaz „cn”-t használó internetcímeket tartalmaznak. A növekedés augusztusban is folytatódot: hétszeresére nőttek az ilyen webcímeket tartalmaző spam üzenetek száma. Ezeket az internetcímeket elsősorban kaszinók és gyógyászati termékek reklámozására használják.

Az 1997-ben útjára indult és a nigériai büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusa után 419-es csalás névre keresztelt spames csalás nem tűnt el, hanem továbbfejlesztett formában keresi áldozatait. A Symantec nemrég felfedezett egy olyan változatot, amelyben egy úriember, akinek a fotója is látható, azt állítja, hogy csatolva küldött nekünk pénzt.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban augusztusban:
– Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 28%
– Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 15%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18%
– Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 12%
– Scamek aránya: 9%

A spamek eredetét vizsgálva a még májusban kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között: 1. Észak-Amerika, 2. Európa, 3. Ázsia, 4. Dél-Amerika, 5. Ausztrália/Óceánia, 6. Afrika.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom