Connect with us

Hirdetés

technokrata

Banki oldalról támadtak a csalók

Dotkom

Banki oldalról támadtak a csalók

Orosz bűnözői csoport próbált pénzhez jutni – több mint 30 veszélyes károkozóval.

A Sunbelt Threat Research Center 2007 szeptemberében is megjelentette toplistáját az augusztus hónap során legfertőzöbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. Az előző hónapokhoz képest nincs változás a toplista első helyén: a legtöbb fertőzést – az összes fertőzések mintegy 2%-át – továbbra is a Windows Media Player beépülő alkalmazásaként megjelenő Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec okozza. A 2-5. helyen változatlanul a számítógépek védelmi rendszereit kijátszó, az irányítást illetéktelenek számára biztosító trójai programok, illetve kéretlen hirdetéseket megjelentető szoftverek találhatók, a lista 8. helyén pedig egy új ál-antivírust is találhatunk.

2007. augusztus 30-án a Russian Business Network (RBN) nevet viselő bűnözői csoport feltörte az egyik legnagyobb indiai bank, a Bank of India honlapját. „Az eseményt a Sunbelt Software kutatócsoportja vette észre és azonnal figyelmeztették a bankot, illetve a felhasználókat. A feltört honlap több mint 30 féle veszélyes károkozóval próbálta megfertőzni az oldalra látogatók számítógépeit; többek között az augusztusi toplista hetedik helyén található Rootkit.Win32.Agent rootkittel, illetve annak variánsaival is.” – mondta Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezetője. A fertőzés következtében a bank honlapjának látogatói – ha elmulasztottak korábban fontos biztonsági frissítéseket telepíteni – könnyen megfertőződhettek olyan károkozókkal, amelyek jobb esetben lelassították számítógépüket, rosszabb esetben viszont adatokat és fontos fájlokat tulajdonítottak el a merevlemezről.

„A károkozók között egy Trojan.Netview nevű adatlopó szoftvert is azonosítottunk, ami a fertőzött számítógépekről és a gépek által elérhető hálózati meghajtókról gyűjtöttek adatfájlokat, majd azokat feltöltötték egy orosz FTP kiszolgálóra. A megfelelő kémprogram védelem hiányában így a megosztott meghajtókon tárolt céges adatok is könnyen kijuthattak egy vállalati hálózatból, ráadásul ehhez a gyanútlan felhasználónak mindössze egy bank biztonságosnak hitt weboldalát kellett megnyitnia.” – tette hozzá Bódis Ákos.

A bank szakembereinek több napjába telt, míg sikerült megtisztítaniuk a honlapot a károkozóktól, így a bank weblapjának látogatása ma már biztonságos.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés