Connect with us

Hirdetés

technokrata

Betiltották az emberek kényszerű RFID chipezését

Dotkom

Betiltották az emberek kényszerű RFID chipezését

Biztonság és magánélet kérdése.

Kalifornia állam szenátusa megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozza a munkaadókat abban, hogy megköveteljék alkalmazottaiktól a bőr alá ültethető RFID (Radio-Frequency Identification) chipek viselését.

Az RFID chipeket évek óta használják háziállatok azonosítására, nyomkövetésre és – főleg az utóbbi időben – kapcsolat nélküli smartcardokban és más azonosítási rendszerekben.

Az állam szenátora, Joe Simitian indítványozta a törvényjavaslatot, miután az RFID fejlesztő VeriChip engedélyt kapott az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivataltól beültethető azonosító eszközök árusítására.

Simitian szerint eddig körülbelül 2000 emberbe ültettek a VeriChip által gyártott eszközöket.

“Az RFID egy kisebb csoda, mindenféle jó dologra lehet használni“ – mondta Simitian. “Azonban nem engedhetjük meg, hogy embereket kényszerítsenek ilyen címkék viselésére. Ez a végső támadás személyes szabadság ellen.”

Bár kilenc szenátor ellene szavazott, a törvényjavaslatot elfogadta az állam törvényhozó testülete és most már csak a kormányzói jóváhagyásra vár.

Bob Margett szenátor szerint – aki egyike volt a törvényjavaslat ellenzőinek – korai törvényt hozni egy olyan technológiával kapcsolatban, amelyről még nem bizonyították, hogy problémát jelent.

“Úgy nézett ki, mintha egy megoldáshoz keresnénk egy problémát. Nem tűnt szükségesnek” – mondta.

A cincinnatii videó-megfigyeléssel foglalkozó vállalat, a CityWatcher.com már megköveteli a bőr alá ültetett mikrochip viselését azon dolgozóitól, akik a biztosított adatközpontban dolgoznak, ezzel próbálva minimalizálni a biztonsági kockázatot.

Számos kommentátor dicsérte a lépést és felháborítónak találták még a lehetőségét annak, hogy vállalatok kényszeríthetik a dolgozóikat az ilyen chipek beültetésére, ahhoz hasonlították, hogy a személyzetet állatokként vagy leltári cikkekként kezelnék.

A személyes szabadságot érintő kérdések mellett Simitian kifejezte aggodalmát afelől is, hogy ezek az eszközök ki vannak téve a hackkelés veszélyének, és további biztonsági kérdések is felmerülnek, például az ilyen eszközök elősegíthetik a személyazonosság-lopást, a helytelen nyomkövetést és megfigyelést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés