Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kémprogrammal a terroristák ellen?

Dotkom

Kémprogrammal a terroristák ellen?

Kormányzati támogatást élvez az elképzelés.

Terroristaellenes erőfeszítéseit kiegészítendő, a német kormányzat olyan terv megvalósításának gondolatával játszik, mely lehetővé tenné az ország bűnüldöző szervei számára, hogy spyware-t telepítsenek a gyanúsítottak merevlemezeire, e-mailek révén. Ugyan hivatalossá még nem vált a tervezet, ám a kiszivárgott információk Wolfgang Schaeuble belügyminisztert jelölték meg az ötlet atyjának. Schaeuble az általános biztonság fokozásának részeként szeretné keresztülvinni tervét a törvényhozáson – tulajdonképpen fricskát adva a német szövetségi bíróság korábbi álláspontjának. A döntéshozó testület ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy a német hatóságok az idén titokban kutattak át távoli számítógépeket, terroristagyanús felhasználók után keresve.

A baloldali pártok és a liberálisok szerint a lépés a polgárok magánszférájának sérülését hozná. Egyes képviselők szerint odáig is fajulhatna a dolog, hogy a felhasználók félnének megnyitni egy, valamilyen kormányzati szervtől érkező e-mailt. A belügyminiszter ugyanis olyan e-maileken terjesztené a kémprogramokat, melyek feladója egyértelműen beazonosítható és a minisztériumhoz köthető lenne.

Az aggodalmakra úgy reagáltak a tervet támogató honatyák, hogy az általa felkínált lehetőségekkel csak célzott módon élhetnének a rendfenntartó erők. Vagyis csak akkor kezdeményezhetné digitális kártevő telepítését például a rendőrség, ha ehhez előtte bírói jóváhagyást kapott. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy miként működne a német szoftver, habár az első beszámolók szerint a gyanúsított merevlemezén található adatok átvizsgálása és a felhasználó online aktivitásának megfigyelése lenne a fő feladat.

Nem csak a németek
Nem a német kormány az első, amelynek eszébe jut a „nagy testvér megfigyelés” módszere. Az Egyesült Államokban sok vihart kavartak már az FBI különböző, ezen a téren tett erőfeszítései. A Szövetségi Nyomozóiroda rendelkezik például egy olyan eszközzel (CIPAV), ami képes azonnal visszajelezni az általa megfertőzött számítógépről. Ennek során elküldi az IP-címet, az Ethernet MAC címet, valamint „további változókat és különböző Registry-típusú információt”. A behatolást következő hatvan nap alatt minden olyan IP-címet rögzít, amellyel az adott PC-ről felvették a kapcsolatot – de magát a kommunikáció tartalmát nem.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés