Connect with us

technokrata

Egyre többen beszélgetünk a neten

Dotkom

Egyre többen beszélgetünk a neten

A chatet egyre inkább felváltja a netes telefonálás. Az internetezők közel fele alkalmanként, negyede pedig rendszeresen hívja fel ismerőseit a világhálón keresztül – derült ki egy friss felmérésből.

Átalakulnak az internetezési szokások, a hagyományos tevékenységek – e-mailezés, böngészés, informálódás, online magazinok olvasása – mellett egyre többen fedezik fel maguknak a világháló egyéb, hasznos vagy szórakoztató funkcióit – derült ki az NRC és a TNS piackutató cégek idei első félévére vonatkozó közös kutatásából. Továbbra is a kapcsolattartás fontos eszköze az internet, de a VoIP (Voice over IP)-rendszerek terjedésével a chatet egyre inkább felváltja az online telefonálás. Az internetezők közel fele szokta alkalmanként felhívni ismerőseit a világhálón keresztül, negyedük pedig rendszeresen.

Az elektronikus média is egyre nagyobb szerephez jut online: a felmérésben részt vevők több mint fele (55 százalék) rádiózott, 29 százaléka pedig tévézett már a világhálón. A rendszeres online tévénézők aránya azonban – szemben a rádióhallgatókra jellemző 11 százalékkal – még csupán két százalék. A videomegosztó portálok is nagy népszerűségnek örvendenek: a netezők fele keres fel hasonló oldalakat, 14 százalékuk pedig már töltött fel valamilyen videót.

Egyre többen veszik igénybe a világhálót ügyeik intézéséhez is. Az internetezők 61 százaléka hívta segítségül a webet álláskereséshez, míg 30 százalékuk hivatali teendőit is intézte már a virtuális térben. A netpolgárok 53 százaléka használta az internetet vásárlásra, az online fizetés azonban még mindig nagyon szűk körre jellemző: 2006 második félévéhez hasonlóan csupán a felhasználók alig több mint tíz százaléka próbálta ki ezt a lehetőséget. Az alacsony arány a bizalmatlanságon kívül azzal is magyarázható, hogy csak az internetezők 30 százaléka rendelkezik online fizetésre alkalmas bankkártyával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp