Connect with us

Dotkom

Hírháló

Új, Firefox-alapú linuxos asztali környezet
Egy új, Mozilla Firefox-alapú asztali környezetet terveznek lelkes programozók.

A projekt célja, hogy elmossák a most még éles határt a webes és a helyi alkalmazások között. A Pyro elnevezésű megoldásban (http://pyrodesktop.org/) a webes alkalmazások éppúgy a teljes asztalon futnak, akárcsak a helyi programok. Az ablakváltást, illetve az Expose-hoz hasonló funkciókat Javascript segítségével valósítják meg a fejlesztők.

Linuxos Dell-laptopok Nyugat-EurópábanKét Dell-laptop – az Inspiron 6400n és az Inspiron 530n – Angliában, Németországban és Franciaországban már rendelhető előretelepített 7.04-es Ubuntu Linuxszal is. A Dell mintegy 30 ezer felhasználó visszajelzése alapján hozta meg ezt a döntést. A felhasználók természetesen igénybe vehetik az Ubuntu mögött álló Canonical cég kiegészítő szolgáltatásait is. A Dell Inspiron 6400n 329 fontba (körülbelül 120 ezer forint), míg az 530n 399 fontba (közel 150 ezer forint) kerül.

Ingyenes, működő hangfelismerő szoftverMesterséges intelligenciával vagy robotikával foglalkozó projektek esetén elengedhetetlen a megbízható, felhasználótól független hangfelismerő rendszer. Számos fizetős projekt létezik (ilyen például a Dragon Naturally Speaking csomag, amelyet a Nuance fejleszt), azonban már elérhető a Sphinx is http://sourceforge.net/projects/cmusphinx), amely ingyenesen használható. A csomagot a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) fejleszti az Egyesült Államok védelmi minisztériumának (DARPA) támogatásával.

Linux-alapú E-book-megjelenítőA francia Bookeen a Cybook termékük harmadik generációját dobta a piacra. Az elektronikus papírnak köszönhetően minden eddiginél vékonyabb és energiatakarékosabb az eszköz, amely hathüvelykes – mintegy 15 centiméteres – kijelzővel rendelkezik. Az eszköz szeptembertől érhető el 350 dolláros bevezető áron.

PDA vakoknakA Levelstar beágyazott Linux segítségével PDA-t készített vakok számára. Az Icon névre hallgató egyedi PDA 30 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik, az adatátvitelről wifi, Bluetooth és USB gondoskodik. A merevlemez, méretének köszönhetően lehetővé teszi hangos könyvek tárolását. A PDA nem rendelkezik kijelzővel, így elkerülhetővé vált a költséges képernyő. A későbbiekben GPS-támogatást is kaphat az eszköz.Új Palm vékony laptop a piaconLinux fut a Palm vékony laptopján, a Foleón. Az eszköz a tíz hüvelykes, 1024×600 képpontos kijelzőjével átmenetet terem a PDA-k és a laptopok között. Az egy kilogramm tömegű eszköz tárhelye Compact Flash és Secure Digital kártyákkal bővíthető, míg az adatátvitel Bluetooth, wifi vagy USB segítségével valósul meg. Az akkumulátor közel ötórás üzemidőt nyújt, még bekapcsolt wifi mellett is. Az ára 500 dollár körül várható.

PHP4: lejárt az időA hétéves, de töretlen népszerűségnek örvendő PHP4 fejlesztését az év végével befejezik. Kritikus biztonsági frissítéseket azonban esetenként még ki fognak adni 2008. augusztus 8-ig. A döntést a PHP5 harmadik születésnapján jelentették be a fejlesztők, és azzal indokolták, hogy a következő – hatos – változatra szeretnék erőiket összpontosítani. A PHP5 – a PHP4 utódja – már lehetővé teszi objektumorientált ajaxos és XML-t támogató programok létrehozását is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom