Connect with us

technokrata

Hardveres védelem a szoftveres helyett/mellett

Dotkom

Hardveres védelem a szoftveres helyett/mellett

Biztonságosabb számítástechnikát ígér az Intel minap bemutatkozott új fejlesztése.

Weybridge néven érkezik az Intel új platformja, mely vPro alapokon igyekszik fokozni a felhasználók biztonságát. Az egyik legjelentősebb újdonság az AMT (Active Management Technology) továbbfejlesztése, melynek egyik érdekessége, hogy immár külön szűrőtechnológiával látták el, amit firmware-be integráltan nyújt az Intel. Ez utóbbi a hétköznapi malware problémák kiiktatásában segíti a PC-ket: védelmet kínál még/már akkor is, ha nem került fel még/már külső gyártó fejlesztette IT-biztonsági szoftver a rendszerre.

Annak ellenére, hogy az Intel saját hatáskörben is intézkedik a biztonság fokozásáról, más gyártókkal is együttműködési megállapodásokat kötött. Ilyen például a Cisco, melynek Network Admission Control minősítését is megszerezte az ú Intel platform. Ez utóbbi révén egy beágyazott ágens gondoskodik a védelemről, amely nemcsak, hogy operációs rendszertől független, de akkor is működőképes, amikor a desktop környezet leállításra vagy az operációs rendszer letiltásra kerül. A Cisco mellett a Symantec is belépett azoknak a vállalatoknak a körébe, amelyek hivatalos támogatást kapnak a virtualizációs technikák biztonsági célokra való felhasználására (erről bővebben itt).

Az Intel tehát kitart amellett az álláspontja mellett, hogy nem akar szoftveres megoldásokat készíteni – ezt meghagyja partnereinek, és ez utóbbiaknak megadja azokat az információkat, amikre szükségük van. A „biztonság egy réteg” koncepciót követi a vállalat, mondta Roger Kay, az Endpoint Technologies egyik elemzője.

Nézzük tovább a biztonsági képességeket! A chipgyártó az új platformban kínálja a TXT-t, vagyis a Trusted Execution Technology-t, amely tulajdonképpen az évekkel korábban bejelentett LaGrande kezdeményezés végső megvalósulása. A TXT 1.2-es TPM-ekkel (Trusted Platform Module) működik együtt, és számos különböző védelmi feladatot lát el. Ezek egyike, hogy a szoftverek számára ismert, védett állapotú bootolást kínál. A virtualizáció felhasználásával a TXT képes izolálni az alkalmazásokat egy memóriapartíción, sőt, a hardverekhez való hozzáférését is szabályozni tudja. Vagyis semmilyen más hardver vagy szoftver nem férhet hozzá egy alkalmazáshoz „menet közben”, ha arra nincsen engedélye. Emellett a TXT felel az adatok eltávolításáért is a cache-ből, ha a virtuális gép leállításra kerül – ez a funkció az ideiglenes állományokban való „adatturkálás” jelentette információszivárgást hivatott megszüntetni.

A hétfői bemutatón azt is demonstrálták, hogy a virtualizációs technikának köszönhetően miként lehet a Microsoft fejlesztette Windows operációs rendszerben két külön virtuális környezetet futtatni ugyanazon a számítógépen – anélkül, hogy azok egymásra bármilyen biztonsági kockázatot jelentenének. A General Dynamics előadása során Mike Maschino, a cég biztonsági mérnöke arról számolt be az érdeklődőknek: az egyes partíciók védelme annyira erős, hogy a minősített biztonsági pozíciókban dolgozó kormányzati alkalmazottak számára is megfelelő védelmet nyújt – nyugodtan használhatnak titkos és nem titkos adatokat ugyanazon a számítógépen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd