Connect with us

Hirdetés

technokrata

Youtube segítségével terjedő féreg

Dotkom

Youtube segítségével terjedő féreg

A „Viharféreg” újabb szaporodási felületet talált magának.

A 70-80 százalékos spamarány mellett már igen nehéz egy adott témájú levélre felhívni a felhasználók figyelmét – az antivírus szoftverek terjedésével pedig a csatolmányként feladott ártalmas állományok terjesztése is szinte lehetetlenné vált. A Storm Worm névre keresztelt féreg (eddigi életútjáról bővebben itt lehet olvasni) azonban újabb felületet talált magának a fórumok és blogok után: a népszerű, napi több (tíz)millió látogatóval rendelkező Youtube videomegosztó szolgáltatást szemelte ki magának.

Szerencsére nem arról van szó, hogy egy feltöltött videó révén fertőz a digitális kártevő, hanem arról, hogy egy e-mailen keresztül továbbított üzenetbe beágyazott URL által igyekszik még jobban elterjeszteni magát. A csaló levelekben – melyekben érdekesnek beállított videók megnézésére próbálják meg rávenni a monitor előtt ülőt – elhelyezett linkről azt állítja a szöveg, hogy a Youtube.com website-ra viszi a felhasználót, ehelyett azonban megfertőződhet a számítógép, ha az internetező gyanútlanul rákattint.

Ez a fajta támadási kísérlet úgynevezett social engineering taktika, amikor nem a védelmi eszközök kiiktatásával próbálnak meg bejutni a rendszerbe, hanem a leggyengébb láncszemet, a felhasználót veszik rá a támadók arra, hogy kedvükre tegyen. Csak megfelelő indokot kell találni arra, hogy miért indítson el egy file-t, miért kattintson rá egy linkre – az internetezők egy jó része pedig bedőlve a szövegnek, teszi, amit a behatolók akarnak. A Youtube nevének felhasználása azért lehet veszélyes, mert a szolgáltatás népszerű, eddig azonban nem sokszor éltek vissza közismertségével.

Ha automatikusan nem megy, csináljuk kézzel…
A támadás hátterében egy beágyazott Javascript rutin tevékenykedik: képes számos böngésző- és szoftverhibát kihasználni, annak érdekében, hogy a W32/Nuwar nevű kártevőt bejuttassa a számítógép operációs rendszerébe. Amennyiben a célpont gép a lehetséges összes patch-et megkapta, ám felhasználója mégis eljutott az ártalmas weboldalra, akkor automatizáltan nem települhet fel a malware – ilyenkor az oldalon található üzenetek révén próbálják meg rávenni arra az internetezőt, hogy kézzel töltse le és futtassa a vírust.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés