Connect with us

technokrata

Többé nem tudhatjuk, megérkezett-e az e-mail

Dotkom

Többé nem tudhatjuk, megérkezett-e az e-mail

Értelmét vesztette az értesítés.

NDR: non-delivery report, vagyis a kézbesítés sikertelenségét ismertető jelentés. Ez az üzenet akkor landol a felhasználó postafiókjában, ha valamilyen okból (megszűnt e-mailcím, betelt postafiók stb.) kifolyólag a címzetthez nem sikerült eljuttatni az elküldött e-mailt. Az év(tized)eken keresztül használt szolgáltatás azonban hamarosan kikophat, legalábbis erre enged következtetni a DynDNS e-mailszolgáltatások minap meghozott döntése.

Nemrég jelentették be, hogy leállnak az NDR-ek helyi létrehozásával. Ennek okaként pedig a spammereket jelölték meg: a kéretlen elektronikus levelek özönét útra bocsátó internetezők olyan gyakran élnek vissza ezzel az üzenetformával, hogy a legtöbb felhasználó már nem tudja biztosan egy ilyen e-mail beérkezéses esetén: valós tájékoztatást kapott vagy be akarják csapni. Pedig régen másként volt: az Internet hőskorában kevésbé megbízhatóan működött az elektronikus üzenetküldés, és egy-egy ilyen üzenet fontos információt jelentett a küldő számára. Például szakadást jelenthetett a kommunikációban, hogy a címzett vonalát másra használták – telefonálásra példának okáért. Ma már, a broadband hozzáférések korában ez nem jelenthet problémát, de régebben akár órás vagy napos kieséseket is okozhatott.

Nem a DynDNS lesz az első nagyobb szolgáltató, amelyik az NDR-ek küldésének feladása mellett dönt. Számos szervezet fejezte be ezeknek az üzeneteknek a menedzselését a DHA-k (Directory Harvest Attack) miatt. Ezek olyan támadások (voltak), amikor egy spammer úgy próbált valós e-mailcímekre szert tenni, hogy szótárakból vett szavakból állított össze címeket, majd azokra tesztüzeneteket küldött. Amennyiben kapott NDR üzenetet, akkor tudta, hogy az az e-mailcím nem létezik; ha viszont nem pattant vissza egy ilyen módon generált címről, akkor oda már küldte is digitális szemetét. Első hallásra furcsának tűnhet, hogy pont az NDR kiiktatásával, vagyis a nem létező cím jelzés megszüntetésével védekeztek a szolgáltatók ez ellen. Ám ha belegondolunk, hogy így nem lehet kibogarászni több tízmilliónyi címből azt a néhány százezret, ami működőképes, belátható, hogy sokszorosára sikerült növelni a spammelőnek erre fordítandó erőforrásait; vagyis összességében nehezebben kivitelezhetővé váltak a DHA kísérletek.

Persze van hátulütője is az NDR kiiktatásának. A felhasználók úgy érezhetik, hogy figyelmen kívül hagyja őket a címzett, pedig lehet, hogy csak elütöttek egy betűt az e-mailcímben; erről azonban nem kapnak tájékoztatást. Az igazi megoldás tehát az SMTP felülvizsgálata lenne, vagy egy teljesen új levelezőprotokoll létrehozása adhatna gyógyírt a problémára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd