Connect with us

technokrata

Miért mószerolják be egymást a munkatársak?

Dotkom

Miért mószerolják be egymást a munkatársak?

Kollégáikat hibáztatják a kis cégek alkalmazottai.

Egy nemrég, a Websense megbízásából készített felmérés arra mutatott rá, hogy a kis- és közepes méretű vállalatoknál többnyire egymást hibáztatják az emberek a gyenge IT-biztonságért. Ez annak a 375 IT menedzsernek és alkalmazottnak a véleményét tükrözte, akiket Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban kérdeztek meg a felmérést végzők. A válaszadók mindegyike 100-250 főt foglalkoztató vállalatoknál dolgozott.

A kutatásban részt vevők több mint negyede jelölte meg az IT-biztonság alacsony szintjéért elsődleges problémaként a kollégáját – tette mindezt annak ellenére, hogy sok kis- és középvállalatnak még mindig nincsen egységes rendelkezése, politikája az alkalmazottak IT-biztonsági tudatosságának fokozására. Mindössze 23 százalékuk rendelkezik világos szabályzattal, de ezen cégek többsége nem figyel arra, hogy betartják-e az alkalmazottak a rendelkezéseket.

A menedzserek, rendszergazdák számára kollégáik IT-biztonsági analfabéta mivolta idézte elő a legnagyobb frusztrációt: harmaduk tette első helyre az alkalmazottak hozzá nem értését az ezt firtató kérdésen. Az egymást beáruló kollégák csak másodikként jelölték meg a vállalati (szoftveres és hardveres) biztonsági szint alacsony voltát, illetve mindössze a harmadik helyre került az elégtelen finanszírozás. Pedig tudjuk, hogy ha biztonságról van szó, nincs olyan, hogy elég pénz.

Arra is rávilágított a felmérés, hogy a munkavállalók közel harmadának magas kockázatot jelentő site-okhoz is hozzá kell férnie; ilyenek például a peer to peer szolgáltatást és ingyenes letöltést kínáló oldalak. Nagyobb veszélyt jelent azonban a munkán kívüli, de a vállalatnál végzett böngészés – az átlagos európai alkalmazott napi 2 órát webezik munkaügyben, és további felet saját szórakozásból, minden munkanap. Lenne tehát még mit javítani a vállalati IT-biztonsági kultúrán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek