Connect with us

technokrata

Kína IT-nagyhatalom lesz – dédelgetett álom csupán?

Dotkom

Kína IT-nagyhatalom lesz – dédelgetett álom csupán?

Kína nagyszabású terve, miszerint tudományos és technológiai nagyhatalommá válik, komoly akadályokba ütközhet az OECD tanulmánya szerint.

A párizsi központú Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kínai intézetekkel közösen végzett felmérése szerint a kutatás-fejlesztés és a gazdaság állami irányítása, valamint a tehetséges tudósok és menedzserek viszonylagos hiánya meggátolhatja Kínát abban, hogy információ-technológiai nagyhatalommá váljon.

A növekedés fontosságának hangsúlyozása nemcsak a technológiai, de általában véve a szolgáltatóipari újításokat is háttérbe szorította az elmúlt évek során. Az 1970-es évek végén elindított masszív növekedés időszaka alatt az állam számos esetben jelentősen megváltoztatta az IT-fejlesztésekhez való viszonyát, ami nem tett jót az iparág hosszú távú fejlődésének.

A kutatás-fejlesztésre szánt összegek 1995 óta 19 százalékkal növekedtek, és az elmúlt öt évben Kína a kutatók számát tekintve maga mögé utasította Japánt, az Egyesült Államok mögött második helyre kapaszkodva fel a világranglistán. A tudományos irodalmi hivatkozások számát tekintve Kína 2005-ben ötödik volt, ezzel is jelezve a befektetések megtérülését.

A fejlesztések és a tőkeinjekciók azonban nem mindig voltak jó hatással az iparágra. A kormány kezében lévő kutatóintézeteket karcsúsították, a kínai tudományos akadémia 120 intézetéből több mint 40-et bezártak. A fejlesztések egy ideje kizárólag a high-tech szektor fejlesztésére irányulnak, háttérbe szorítva az alapvető fejlesztéseket.

A kínai kormány a az energia, szolgáltató és környezettechnológiai szektorok fejlesztését elhanyagolja – áll az OECD jelentésében. A kutatás-fejlesztés támogatása a “nyerő iparágak” szubvencionálásában kimerül. A győztes mindent visz alapú támogatási rendszer azonban hosszú távon az IT-ipar fejlődésének megtorpanásához, illetve a valós piaci igényektől való jelentős eltávolodásához vezethet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd