Connect with us

technokrata

Kínába megy a Zenner

Dotkom

Kínába megy a Zenner

A magyarországinál kisebb termelési költségek miatt Kínába telepíti a termelést, ezért bezárja csongrádi üzemét a német Zenner International GmbH. A több mint tíz évig elsősorban különböző mérőműszer-alkatrészeket gyártó, korábban több mint száz dolgozót foglalkoztató Zenner Magyarország Kft.-től még ebben a hónapban, csoportos létszámleépítés keretében, mintegy 40 dolgozót küldenek el.

A cég honlapja szerint a kisebb termelési költségek miatt Magyarországról Kínába telepíti a termelést az egyik legnagyobb német ipariműszer-gyártó és -forgalmazó, a Zenner International GmbH. Ezzel párhuzamosan bezárják a jelenleg még mintegy 40 dolgozót foglalkoztató csongrádi üzemüket – közölték a Zenner Magyarország Mérőműszer Kft.-nél. Csongrádon augusztus végén állítják le a termelést, s a dolgozóktól csoportos létszámleépítés keretében válnak meg. Ezt már a területileg illetékes munkaügyi központnak is bejelentették. A magyar leányvállalatnál úgy tudják, a több mint tíz éve működő telephelyet – ha sikerül – eladja vagy bérbe adja az anyacég. A Zenner csak a termelést szünteti be Magyarországon, kereskedelmi központjukat – amely többek között különböző fürdőszoba-kiegészítőket és piperecikkeket is forgalmaz – továbbra is működtetik Budapesten.

A többek között különböző típusú vízórákat, hőmennyiségmérőket, valamint nagy teljesítményű berendezések mérőműszereit gyártó, s azokat szinte az egész világon forgalmazó Zennernél már tavaly döntés született arról, hogy a dél-alföldi városban megszüntetik az úgynevezett mérőházgyártást, s az akkor még több mint száz dolgozót foglalkoztató cég létszámát 30 fővel csökkentik. A saarbrückeni székhelyű Zenner-csoport még a 90-es évek elején hozta létre első magyarországi érdekeltségeit. 1992-től a Zenner Magyarország Kft. Csongrádon kezdett termelni. Két évvel később a telephely egy 12 ezer négyzetméteres, korszerű gépekkel felszerelt gyártócsarnokkal bővült, ahol elsősorban a hazai és a térségbeli keresletre alapozva vízmennyiségmérő-alkatrészek készültek. Nem sokkal később létrehozták a döntően forgácsolással és lemezmegmunkálással foglalkozó, főként az anyacégnek termelő Zenner Metall Fémmegmunkáló Kft.-t. A Zenner Magyarország Kft. és a Zenner Metall Kft. 2002-ben megalapította a Zenner Ungarn Mérőműszer és Fémmegmunkáló Kft.-t. 2003-ban és 2004-ben ez a cég végezte a tényleges termelő tevékenységet Magyarországon. 2004 végén aztán a Zenner Metall Fémmegmunkáló, valamint a Zenner Ungarn Fémmegmunkáló Kft.-t a tavaly már több mint 650 millió forintos nettó árbevételt elérő Zenner Magyarország Mérőműszer Kft.-be olvasztották.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek