Connect with us

technokrata

Látványosan bővült az econet

Dotkom

Látványosan bővült az econet

Az ígérteknek megfelelően több mint duplájára ugró árbevételről és pozitívba forduló eredményről számolhatott be féléves gyorsjelentésében az econet.hu.

Nem okozott kitörő lelkesedést a tőzsdén a bejelentés, miszerint az egy évvel korábbi kétszázmillió forintos veszteségből közel 50 millió forintos pluszba fordult az econet.hu első féléves üzemi nyeresége – a meglepetést ugyanis már pár hete külön közleményben árulta el a társaság. A sorozatos bevásárlásoknak köszönhetően a cég forgalma igen látványosan bővült, a bevételek a korábbi 750 millióról 1,7 milliárd forintra ugrottak. Ehhez az új szerzemények közül az Est-termékek járultak hozzá legjelentősebben, csak a lapcsoport 800 millió forintot tett hozzá a bevételekhez. A nyereséget viszont egyáltalán nem növelték a friss szerzemények – igaz, legalább sikerült az új leányok gazdálkodását a korábbi veszteségekből nullszaldóssá fordítani a profitnövekedés elsősorban az Externet internetszolgáltatónak köszönhető, a cég mind a hang-, mind az adatszolgáltatás területén látványos bővülésről számolhatott be. Ezt a sikert egy tőzsdei bevezetéssel és egy kisebbségi csomag eladásával szeretné még jobban kiaknázni az econet. (A frissen szerzett leányvállalatok még okozhatnak azonban egy nagyobb veszteséget a társaságnak – mint történt az az elmúlt években a Synergonnál. Az új cégeket ugyanis saját tőkéjüknél 1,8 milliárddal magasabb áron tartja nyilván az econet, és amennyiben az évenként elvégzendő goodwillvizsgálat ennek a plusznak a létjogosultságát nem igazolná, úgy a társaság veszteséget lenne kénytelen elkönyvelni.)Az econet-csoport összességében 7 millió forintos adózott eredménnyel zárta az első hat hónapot, ami érdemi javulás 2006-hoz képest. (Az akkori számokat egy egyszeri tétel javította). A megtermelt nyereség azonban messze nem indokolja még a 200 forint körüli árfolyamot, a profitból egy részvénye ugyanis alig 20 fillér jut, azaz ha a második félévben hasonlóan teljesít a társaság, még akkor is 500 feletti P/E-vel forognak a részvényei. Persze tudjuk, a tőzsde az econet esetében a potenciális növekedést árazza be, ám ahhoz, hogy a jelenlegi árfolyam konzervatív szemmel is vonzónak tűnjék, a cégnek belső erőforrásait mozgósítva – tehát nem akvizíciókból – kéne több tízszeresére növelnie nyereségét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd