Connect with us

technokrata

Kevesebb állami megrendelés, súlyosabb veszteség a FreeSoftnál

Dotkom

Kevesebb állami megrendelés, súlyosabb veszteség a FreeSoftnál

Veszteségének meglódulásáról számolt be féléves gyorsjelentésében a FreeSoft.

A bevétel 38,3  százalékkal 1,1 milliárd forint alá esett, a bruttó haszon (gross margin) közel 46 százalékkal 403 millió forintra zuhant. Az EBITDA az egy évvel korábbi, mínusz 129,2 millió forintról mínusz 386 millió forintra változott, az adózás előtti veszteség 182,8 millió forintról 410,7 millióra nőtt. Az adózás utáni veszteség 183,2 millió forintról 357,2 millióra emelkedett.

A FreeSoft a gyorsjelentésben hangsúlyozza: mindent megtett a tárgyidőszakban belföldön, és a külföldi piacokon egyszerre jelentkező, szinte kezelhetetlen, mindenkit próbára tevő gazdasági körülmények között az üzletmenet folytonosságának biztosítása érdekében.

A tárgyidőszakra tervezett állami megrendelések szinte teljesen elmaradtak, az előző pénzügyi időszakokban elnyert állami támogatásokat nem, vagy késve folyósították, tovább romlott a nagy, állami vállalatok fizetési hajlandósága, a követelések behajtási ideje minden tervet felülmúlóan növekedett.

Az állami megrendelések visszaesésével a FreeSoft Nyrt. elvesztette magyarországi piacának közel egyharmadát, amelyhez a külföldi leányvállalatok piacépítési nehézségei is párosultak. A FreeSoft Nyrt. tárgyidőszaki bevételei jelentősen elmaradtak a tervezettől, és az előző pénzügyi év hasonló időszakában realizálttól. Az árbevétel visszaesését több tényező együttesen okozta. A társaság belföldi piacán, az államiszektor megrendelései elmaradtak, és ezzel egyidőben a külföldi leányvállalatok árbevételei is visszaestek. A kieső megrendeléseket, tárgyidőszakon belül nem sikerült pótolni.

Az üzleti eredményt negatívan befolyásolta, hogy a kialakított új üzletági szerkezet személyi feltételeit megteremtve, magasan képzett, ennek megfelelően, magas jövedelmű szakemberek kerültek a társasághoz, és az így létrejött termelési szervezetnek a megfelelő volumenű, és nyereségtartalmú munkákat nem sikerült biztosítani.

A tárgyidőszakban több nagy projekt elkezdődött, és minden jel arra enged következtetni, hogy az év második felében növekedni fog a termékértékesítés, valamint a support-tevékenység (services) bevétele, ami jóval kevesebb eladott közvetített szolgáltatás ráfordítást igényel, mint a tárgyidőszakban a projekteken realizálódott.

A cégcsoport pénzeszközeinek 2007. június 30-i záró állománya 10 millió forinttal volt magasabb az előző év június 30-i záró pénzkészletnél, 216 millió forinttal alacsonyabb, mint 2006. év végén. Az árbevétel visszaesésével, a féléves szintű veszteség növekedése miatt, a vevői kintlévőségek jelentős csökkenése ellenére, a működési cash-flow negatív tartományba került. A folyamatos likviditás biztosításához rövid lejáratú bankhitel igénybe vételére volt szükség.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd