Connect with us

technokrata

A cégvezetők 87 százaléka rosszul méri fel az IT-kockázatokat

Dotkom

A cégvezetők 87 százaléka rosszul méri fel az IT-kockázatokat

Az Economist Intelligence Unit (EIU) jelentése szerint a vállalatok jobban tartanak informatikai rendszereik összeomlásától, mint terrortámadásoktól, természeti katasztrófáktól, pénzügyi vagy jogi nehézségektől. Ennek ellenére a többség nem kezeli megfelelően az IT-infrastruktúráját fenyegető kockázatokat – olvasható SAP által támogatott elemzésben.

Az EIU „Coming to grips with IT risk” című jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy csupán a válaszadók 13 százalékának van átfogó kockázatkezelési terve. A megkérdezett 145 felső vezető úgy véli, hogy cége vezetése tisztában van az informatikai rendszerek leállásából fakadó gazdasági kockázatokkal, ennek ellenére csupán 11 százalékuk vélte úgy, hogy cégük „kifejezetten hatékonyan” kezeli az informatikai kockázatokat. Nem csoda, hogy a válaszadók 27 százaléka nevezte meg az informatikai problémákat elsődleges üzleti kockázatként. Ezután valamivel lemaradva – a megkérdezettek 22 százaléka szerint – az információbiztonsággal kapcsolatos veszélyek jelentik a legjelentősebb fenyegetést.

A versenyben azok a cégek maradhatnak az élen, akik áldoznak az erőteljes, összetett informatikai rendszerek kiépítésére. Ez azonban veszélyeket rejt magában, ugyanis az infrastruktúra komplexitása megnöveli az informatikai problémák kialakulásának az esélyét. Az összetettséget jóval többen nevezték meg kockázati tényezőként, mint az adatbiztonságot szabályozó rendszerek, a pénzügyi jelentési rendszer, a külső IT-eszközök terjedése és a vezeték nélküli hálózatok egyre szélesebb használata. Az összetett IT-rendszerek ugyanis a összekötik a szervezetek, vállalatok különböző részeit, s ezáltal jelentősen megnövekedik azon területek száma, ahol valamilyen probléma merülhet fel.

Ennek ellenére „a legtöbb felső vezető szinte kizárólag biztonsági szempontnak tekinti az IT-kockázatokat” – jelentette ki Rama Ramaswami az EIU tanulmányának szerkesztője. „Ez meglehetősen szűk látókörű hozzáállás. Az IT-kockázatok közé kell sorolni minden IT-vel kapcsolatos tevékenységet, köztük az üzletmenet folyamatosságára irányuló műveleteket, a késésben lévő IT-projektek hatását, illetve, hogy az informatikai rendszerek meghibásodása mennyiben érinti az ügyfélszolgálatokat, a bevételt és a termelékenységet.”Az EIU-tanulmány fényében a vállalatok nagy része profitálhat a SAP tanácsadói tevékenységéből – állítja Herger Tamás, az SAP Hungary Kft. tanácsadási és termékfejlesztési igazgatója. „A SAP már korábban bizonyította, hogy forradalmi újításokkal, átfogó iparági tapasztalatával, s globális szolgáltatóhálózatával képes támogatni és megerősíteni ügyfeleit projektjeik bármely fázisában, a kezdeti felmérésektől a tényleges telepítésig, s hozzájárulhat az értékteremtéshez és az innovációhoz a különböző termékek teljes életciklusán át. Az ügyfelek a SAP saját tapasztalataival, valamint széles körű partneri hálózatának segítségével minimalizálhatják az IT-kockázatokat, s legfőbb üzleti igényeikre fókuszálhatnak. Az ügyfelek bízhatnak benne, hogy kulcsfontosságú informatikai rendszereik innovatívak és megbízhatóak, mivel a SAP folyamatosan fejleszt ügyfelei számára, s továbbra is piacvezető a vállalati alkalmazások piacán. A cég évente több mint egymilliárd dollárt fektet az új generációs újításokba. Emellett pedig a SAP Services biztosítja a legfrissebb tapasztalatokat és képességeket a piaci igények kielégítéséhez, miközben maximalizálja ügyfelei sikereit és minimalizálja az őket érintő kockázatokat” – jelentette ki a Napi Informatikának Herger.

Az SAP kockázatcsökkentő tevékenységel Évente több mint egymilliárd dollárt fektet innovációs tevékenységébe.l Átlátható és előre látható tervet készít ügyfeleinek a vállalti SOA-ra való átálláshoz.l A NetWeaver olyan átfogó integrációs és alkalmazási platform, amely a meglévő IT-infrastruktúrával együttműködve teszi lehetővé a változásokat. Forrás: SAPSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek