Connect with us

technokrata

Ugrásszerűen nőtt a levélszemét

Dotkom

Ugrásszerűen nőtt a levélszemét

A korábban tapasztalt visszaesés után miért ömlik megint a spam?

A héten jelentette be a Secure Computing, hogy a spam augusztusban a júliusi napi átlagot 53 százalékkal haladta meg, a júniusit pedig 70 százalékkal. Ez nagyon jelentős kiugrás, ugyanakkor mégsem jelent rekordot – „csupán” a tavaly decemberi értéket sikerült újra elérni.

Több oka is van annak, hogy a tavasz végén mért csökkenést most ismét emelkedő tendencia váltotta fel. Az egyik bűnöst az internetes férgek között kell keresni: az általunk is többször ismertetett Storm worm, vagyis Viharféreg újraéledése együtt jár a spam mennyiségének növekedésével. A digitális kártevő ugyanis rengeteg nem kívánt elektronikus üzenetet indít útnak az általa megfertőzött PC-kről. Másodsorban jelentősen gyarapodott a csatolmányra alapozó spamek tömege is. Elsősorban PDF és Excel file-okra kell gondolni; amint arról június végén mi is beszámoltunk, az Adobe tulajdonában levő Portable Document Format állományok relatíve új színt jelentenek a nem kívánt e-mailek repertoárjában.

Harmadrészt az úgynevezett pump-and-dump részvénycsalások száma is megnőtt – ezek olyan jellegű elektronikus levélszemetet jelentenek, amikor arról próbálják meg meggyőzni az internetezőket, hogy egy felfelé emelkedő cég részvényeiből vásároljanak. Az olcsón megvett, majd felhajtott értékű papíroktól így a spammerek haszonnal szabadulnak meg, mivel azonban többnyire nincsen valós teljesítmény a felívelés mögött, a friss részvénytulajdonosok hoppon (azaz pénz nélkül) maradnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek