Connect with us

technokrata

Túl szigorúra sikeredett a német hackerellenes törvény

Dotkom

Túl szigorúra sikeredett a német hackerellenes törvény

Augusztus 12-én, vasárnap lépett hatályba Németországban a 202 (c) jelű, a számítógépes bűncselekményeket minden korábbinál keményebben megtorló jogszabály – írja a The Registerre hivatkozva a VirusBuster hírlevele.

Mostantól egyértelműen bűncselekménynek minősülnek a szolgáltatásmegtagadási (DoS), valamint a magánszemélyek ellen irányuló hackertámadások. Szabadságvesztéssel sújtható, aki jogosulatlanul hozzáfér adatokhoz – még akkor is, ha nem lopta el azokat. A legsúlyosabb esetekben a törvény akár tízéves börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi.

A biztonsági szakértők nem lelkesek. Mint mondják, a törvény betűje sokféleképpen értelmezhető. Büntetendő cselekménynek mondja „hackereszközök” létrehozását és forgalmazását – de nem tisztázza, mi minősül ilyen eszköznek. Nem tesz különbséget például jelszófeltörő és jelszóvisszaszerző eszköz, vagy DoS-támadásra tervezett és hálózattesztelő program között. Márpedig kettős célra alkalmazható eszközök birtoklása 12 hónapig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbírsággal büntethető.

A törvényhozók nem számoltak a német biztonságieszköz-fejlesztők reakciójával: csomagolnak, s több kutató már vagy levette eszközeit a webről, vagy egyenesen bezárta site-ját.

Elemzők szerint a jogszabályváltozásra azért volt szükség, mert Németország is aláírta az Európa Tanács számítógépes bűnözés elleni megállapodását, amelyet annak idején az amerikai igazságügy-minisztérium segítségével szövegeztek meg. Hasonló intézkedéseket terveztek bevezetni Nagy-Britanniában is, de ott a törvénytervezetet az ágazat nyomására elvetették.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek