Connect with us

technokrata

Túl szigorúra sikeredett a német hackerellenes törvény

Dotkom

Túl szigorúra sikeredett a német hackerellenes törvény

Augusztus 12-én, vasárnap lépett hatályba Németországban a 202 (c) jelű, a számítógépes bűncselekményeket minden korábbinál keményebben megtorló jogszabály – írja a The Registerre hivatkozva a VirusBuster hírlevele.

Mostantól egyértelműen bűncselekménynek minősülnek a szolgáltatásmegtagadási (DoS), valamint a magánszemélyek ellen irányuló hackertámadások. Szabadságvesztéssel sújtható, aki jogosulatlanul hozzáfér adatokhoz – még akkor is, ha nem lopta el azokat. A legsúlyosabb esetekben a törvény akár tízéves börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi.

A biztonsági szakértők nem lelkesek. Mint mondják, a törvény betűje sokféleképpen értelmezhető. Büntetendő cselekménynek mondja „hackereszközök” létrehozását és forgalmazását – de nem tisztázza, mi minősül ilyen eszköznek. Nem tesz különbséget például jelszófeltörő és jelszóvisszaszerző eszköz, vagy DoS-támadásra tervezett és hálózattesztelő program között. Márpedig kettős célra alkalmazható eszközök birtoklása 12 hónapig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbírsággal büntethető.

A törvényhozók nem számoltak a német biztonságieszköz-fejlesztők reakciójával: csomagolnak, s több kutató már vagy levette eszközeit a webről, vagy egyenesen bezárta site-ját.

Elemzők szerint a jogszabályváltozásra azért volt szükség, mert Németország is aláírta az Európa Tanács számítógépes bűnözés elleni megállapodását, amelyet annak idején az amerikai igazságügy-minisztérium segítségével szövegeztek meg. Hasonló intézkedéseket terveztek bevezetni Nagy-Britanniában is, de ott a törvénytervezetet az ágazat nyomására elvetették.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd