Connect with us

technokrata

A nagy testvér korszaka közelít?

Dotkom

A nagy testvér korszaka közelít?

Internet: megóvnának minket – ha akarjuk, ha nem…

A virtuális vadnyugat – jelenleg ez a helyzet jellemzi az Internetet, állítják az IT-biztonsági szakértők közül sokan. Nincsen egységes szabályozás, törvényi keretek, ezért nem is meglepő, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Világhálón, ami a bűnözést illeti. Egy, a Brit Parlamentben tevékenykedő lobbicsoport szerint már túllépett az egyszeri internetezőkön a védekezés biztosításának feladata: a vállalkozásoknak, online kereskedőknek és a kormányzatnak kell fellépnie.

Úgynevezett laissez-faire, vagyis megengedő megközelítést alkalmaznak napjainkban, legalábbis a kormányzat és az ipar részéről, áll a kritikus hangvételt megütő jelentésben. Emiatt az online bűnözés katasztrofális gazdasági hatásokat okoz, valamint elvesztik a bizalmukat az emberek a Világhálóban. Azzal, hogy a számítógépes csalások egyre kifinomultabbá válnak, az embereknek kevés reményük marad arra, hogy egyedül megvédjék magukat, állítja a Lordok Házának tudományokkal és technológiával foglalkozó bizottsága. „Egyszerűen nem bízhatjuk az egyénekre a saját biztonságuk felelősségét. A rossz fiúk mindig előttük fognak járni.”

A törvényhozásban érdekelt csoport ezért azt sürgeti, hogy minél hamarabb tegyék meg a szükséges lépéseket. Szerintük az Európai Unióval összhangban kellene erőfeszítéseket tenni, annak érdekében, hogy a biztonságért jobban felelőssé lehessen tenni a számítógépgyártókat és szoftverfejlesztőket. Emellett javasolják egy olyan számítógépes hálózat felállítását, mely a rendőri szervek munkáját segítené. További pénzügyi támogatást javasolnak azoknak a rendőri egységeknek, amelyeknek központi e-bűnözési részlegeket hoznának létre, és meg kellene alkotni egy olyan oldalt is, ahol az emberek jelentéseket tehetnének az őket ért online támadásokról; javasolta a csoport.

E-bűnözésről beszélünk, mikor tulajdonképpen még maga a szó sem pontosan definiált. A munkacsoport szerint pótolni kellene ezt a hiányosságot, valamint arról is meg kellene győződnie a kormányzat(ok)nak, hogy a bíróságok tisztában vannak-e a probléma súlyosságával. „Két választási lehetőség van… Beavatkozni azonnal, és az internetes fenyegetést ellenőrzés alatt tartani, vagy ellenőrizetlenül hagyni, és vállalni a még nagyobb gazdasági károkat, és azt, hogy hosszú távon az emberek bizalmatlanná válnak a Világhálón.” – vonta le végső következtetést a jelentés.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek