Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nagy testvér korszaka közelít?

Dotkom

A nagy testvér korszaka közelít?

Internet: megóvnának minket – ha akarjuk, ha nem…

A virtuális vadnyugat – jelenleg ez a helyzet jellemzi az Internetet, állítják az IT-biztonsági szakértők közül sokan. Nincsen egységes szabályozás, törvényi keretek, ezért nem is meglepő, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Világhálón, ami a bűnözést illeti. Egy, a Brit Parlamentben tevékenykedő lobbicsoport szerint már túllépett az egyszeri internetezőkön a védekezés biztosításának feladata: a vállalkozásoknak, online kereskedőknek és a kormányzatnak kell fellépnie.

Úgynevezett laissez-faire, vagyis megengedő megközelítést alkalmaznak napjainkban, legalábbis a kormányzat és az ipar részéről, áll a kritikus hangvételt megütő jelentésben. Emiatt az online bűnözés katasztrofális gazdasági hatásokat okoz, valamint elvesztik a bizalmukat az emberek a Világhálóban. Azzal, hogy a számítógépes csalások egyre kifinomultabbá válnak, az embereknek kevés reményük marad arra, hogy egyedül megvédjék magukat, állítja a Lordok Házának tudományokkal és technológiával foglalkozó bizottsága. „Egyszerűen nem bízhatjuk az egyénekre a saját biztonságuk felelősségét. A rossz fiúk mindig előttük fognak járni.”

A törvényhozásban érdekelt csoport ezért azt sürgeti, hogy minél hamarabb tegyék meg a szükséges lépéseket. Szerintük az Európai Unióval összhangban kellene erőfeszítéseket tenni, annak érdekében, hogy a biztonságért jobban felelőssé lehessen tenni a számítógépgyártókat és szoftverfejlesztőket. Emellett javasolják egy olyan számítógépes hálózat felállítását, mely a rendőri szervek munkáját segítené. További pénzügyi támogatást javasolnak azoknak a rendőri egységeknek, amelyeknek központi e-bűnözési részlegeket hoznának létre, és meg kellene alkotni egy olyan oldalt is, ahol az emberek jelentéseket tehetnének az őket ért online támadásokról; javasolta a csoport.

E-bűnözésről beszélünk, mikor tulajdonképpen még maga a szó sem pontosan definiált. A munkacsoport szerint pótolni kellene ezt a hiányosságot, valamint arról is meg kellene győződnie a kormányzat(ok)nak, hogy a bíróságok tisztában vannak-e a probléma súlyosságával. „Két választási lehetőség van… Beavatkozni azonnal, és az internetes fenyegetést ellenőrzés alatt tartani, vagy ellenőrizetlenül hagyni, és vállalni a még nagyobb gazdasági károkat, és azt, hogy hosszú távon az emberek bizalmatlanná válnak a Világhálón.” – vonta le végső következtetést a jelentés.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés