Connect with us

technokrata

Az ügyfélszolgálatok is veszélyforrást jelentenek

Dotkom

Az ügyfélszolgálatok is veszélyforrást jelentenek

Megváltozott az adatlopások jellege, napjainkra a belső adatlopás és az adathalászat lettek a legelterjedtebb adatlopási formák – jelentette ki lapunknak Antal Lajos, a PricewaterhouseCoopers (PwC) IT Biztonsági Tanácsadás igazgatója.

Az adatlopást tradicionálisan olyan tevékenységnek tekintették, amikor egy külső személy tulajdonít el adatokat egy társaságtól. Napjainkra a belső adatlopás és az ügyfelek elleni támadások (adathalászat) lettek az elterjedt adatlopási formák – mondta Antal Lajos, a PwC IT Biztonsági Tanácsadás igazgatója. Az eltulajdonított adatok köre igen széles lehet: kezdve a személyes adatoktól, az elektronikus levelezéseken át egészen az ipari titkokig. A személyes adatoknak, banki ügyféladatoknak (PIN-kód, internet bank belépési kódok, bankkártya számok, CCV kódok, és így tovább) több országban kialakult fekete kereskedelme van. A kereskedés részben az interneten, meglehetősen nyíltan zajlik. A célzott – egy bizonyos információ megszerzésére irányuló – adatlopást esetenként hosszú előkészítő munka előzi meg a támadók részéről. A belső veszély előtérbe kerülése miatt fordít egyre több pénzintézet kiemelt figyelmet a belső munkatársak tevékenysége feletti fokozott kontrollra. Ebbe a kontroll környezetbe olyan megoldások tartoznak, melyek a belső (munkavállaló) és külső (ügyfél) csalás felderítést egyaránt tartalmazzák.

A telefonos ügyfélszolgálatok szintén egy felismert veszélyforrást jelentenek, mivel elláthatnak olyan funkciókat amelyek során személyes, banki, biztosítási vagy más adatokat kezelnek. Munkavállalói körükben a fluktuáció relatív magas, a keresetek mérsékeltek.

Magyarországon vélhetően hasonló szándékok a mozgatórugói az adatlopásoknak, mint bárhol a világban: elsősorban a haszonszerzés. Sajátos tényező ugyanakkor, hogy az adatot – a PwC szakértője szerint – a társadalom jelentős része nem tartja ugyanolyan értéknek, tulajdonnak, mint egy tárgyat. Mivel az adat nem megfogható, annak eltulajdonítói sok esetben hiszik, hogy nyom nélkül élhetnek vissza vele. A másolás ráadásul egy téves képzetet is kelthet, mivel az adat duplikálódik, az eredeti nem tűnik el, szemben például egy gépjármű tolvajlással.

A könnyen mobilizálható és jelentős kapacitással bíró adathordozók (például a pendrive, PDA, mobil telefon), valamint az adatátvitel formák számossága (mint a bluetooth, vagy az infravörös kapcsolat), de akár a nyomtatók sebessége és árbeli elérhetősége a kevésbé technikai adatlopások végrehajtásának elérhető kellékeivé váltak – figyelmeztetett Antal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd