Connect with us

technokrata

Az ügyfélszolgálatok is veszélyforrást jelentenek

Dotkom

Az ügyfélszolgálatok is veszélyforrást jelentenek

Megváltozott az adatlopások jellege, napjainkra a belső adatlopás és az adathalászat lettek a legelterjedtebb adatlopási formák – jelentette ki lapunknak Antal Lajos, a PricewaterhouseCoopers (PwC) IT Biztonsági Tanácsadás igazgatója.

Az adatlopást tradicionálisan olyan tevékenységnek tekintették, amikor egy külső személy tulajdonít el adatokat egy társaságtól. Napjainkra a belső adatlopás és az ügyfelek elleni támadások (adathalászat) lettek az elterjedt adatlopási formák – mondta Antal Lajos, a PwC IT Biztonsági Tanácsadás igazgatója. Az eltulajdonított adatok köre igen széles lehet: kezdve a személyes adatoktól, az elektronikus levelezéseken át egészen az ipari titkokig. A személyes adatoknak, banki ügyféladatoknak (PIN-kód, internet bank belépési kódok, bankkártya számok, CCV kódok, és így tovább) több országban kialakult fekete kereskedelme van. A kereskedés részben az interneten, meglehetősen nyíltan zajlik. A célzott – egy bizonyos információ megszerzésére irányuló – adatlopást esetenként hosszú előkészítő munka előzi meg a támadók részéről. A belső veszély előtérbe kerülése miatt fordít egyre több pénzintézet kiemelt figyelmet a belső munkatársak tevékenysége feletti fokozott kontrollra. Ebbe a kontroll környezetbe olyan megoldások tartoznak, melyek a belső (munkavállaló) és külső (ügyfél) csalás felderítést egyaránt tartalmazzák.

A telefonos ügyfélszolgálatok szintén egy felismert veszélyforrást jelentenek, mivel elláthatnak olyan funkciókat amelyek során személyes, banki, biztosítási vagy más adatokat kezelnek. Munkavállalói körükben a fluktuáció relatív magas, a keresetek mérsékeltek.

Magyarországon vélhetően hasonló szándékok a mozgatórugói az adatlopásoknak, mint bárhol a világban: elsősorban a haszonszerzés. Sajátos tényező ugyanakkor, hogy az adatot – a PwC szakértője szerint – a társadalom jelentős része nem tartja ugyanolyan értéknek, tulajdonnak, mint egy tárgyat. Mivel az adat nem megfogható, annak eltulajdonítói sok esetben hiszik, hogy nyom nélkül élhetnek vissza vele. A másolás ráadásul egy téves képzetet is kelthet, mivel az adat duplikálódik, az eredeti nem tűnik el, szemben például egy gépjármű tolvajlással.

A könnyen mobilizálható és jelentős kapacitással bíró adathordozók (például a pendrive, PDA, mobil telefon), valamint az adatátvitel formák számossága (mint a bluetooth, vagy az infravörös kapcsolat), de akár a nyomtatók sebessége és árbeli elérhetősége a kevésbé technikai adatlopások végrehajtásának elérhető kellékeivé váltak – figyelmeztetett Antal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek