Connect with us

technokrata

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Dotkom

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Elemzők a mai gyorsjelentés kapcsán hangsúlyozzák hogy a számok kellemes meglepetést jelentenek, a piaci szereplők azonban elsősorban az őszre ígért költségcsökkentési tervekre várnak.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint enyhén pozitívnak tekinthető a Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentése, a szakember hangsúlyozza, hogy a számok nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak. Ami jobb lett a vártnál, az a cég működési hatékonysága, az EBITDA-ráta 39,3 lett, szemben az elemzők többségének 38-39-es várakozásával. Ami még fontos, hogy a gyorsjelentés őszre ígéri az átszervezésről szóló részletes terveket. Az új stratégia elemei lehetnek létszámleépítések, szervezeti egységek átalakítása, amivel akár jelentős mértékű költségmegtakarítás is elérhető lehet – mutat rá az elemző. A bevétel-növekedésnek nem igazán van tere, az akvizíciós lehetőségek szűkösek, így a telekomcég előtt nem is nagyon van más lehetőség a profit növelésére, mint a költségcsökkentés és a hatékonyságjavítás. Utóbbi kedvezően alakult a második negyedévben, így indokolt a pozitív piaci reakció: a részvény pirosban járó Nyugat-Európa és süllyedő BUX mellett 11-kor bő egy százalékos pluszban, 960 forinton forgott – ennél nagyobb megugrást a gyorsjelentés az elemző szerint nem indokol.

Hasonlóan pozitívnak értékeli a jelentést Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. A szakember rámutat, hogy bár a második negyedéves számok stagnálásról, vagy ahhoz nagyon hasonló állapotról beszélnek, egyszeri tételek illetve a szolidaritási adó nélkül számolva már enyhe növekedés látható. (A szolidaritási adó nélkül például a nettó eredmény 7,7 százalékkal nőtt.) Határozottan jónak mondható a montenegrói leány mobil üzletágának teljesítménye, melynek bevétele 40 százalékos növekedést mutatott a fellendülőben lévő turizmusnak köszönhetően. A szakember várakozása szerint a Magyar Telekom a második félévben enyhén növekvő teljesítményt nyújthat, az elemzők azonban a költségcsökkentésről szóló menedzsment-tervek megismeréséig vélhetően nem változtatnak számottevően az ajánlásokon és a célárakon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd