Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Dotkom

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Elemzők a mai gyorsjelentés kapcsán hangsúlyozzák hogy a számok kellemes meglepetést jelentenek, a piaci szereplők azonban elsősorban az őszre ígért költségcsökkentési tervekre várnak.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint enyhén pozitívnak tekinthető a Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentése, a szakember hangsúlyozza, hogy a számok nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak. Ami jobb lett a vártnál, az a cég működési hatékonysága, az EBITDA-ráta 39,3 lett, szemben az elemzők többségének 38-39-es várakozásával. Ami még fontos, hogy a gyorsjelentés őszre ígéri az átszervezésről szóló részletes terveket. Az új stratégia elemei lehetnek létszámleépítések, szervezeti egységek átalakítása, amivel akár jelentős mértékű költségmegtakarítás is elérhető lehet – mutat rá az elemző. A bevétel-növekedésnek nem igazán van tere, az akvizíciós lehetőségek szűkösek, így a telekomcég előtt nem is nagyon van más lehetőség a profit növelésére, mint a költségcsökkentés és a hatékonyságjavítás. Utóbbi kedvezően alakult a második negyedévben, így indokolt a pozitív piaci reakció: a részvény pirosban járó Nyugat-Európa és süllyedő BUX mellett 11-kor bő egy százalékos pluszban, 960 forinton forgott – ennél nagyobb megugrást a gyorsjelentés az elemző szerint nem indokol.

Hasonlóan pozitívnak értékeli a jelentést Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. A szakember rámutat, hogy bár a második negyedéves számok stagnálásról, vagy ahhoz nagyon hasonló állapotról beszélnek, egyszeri tételek illetve a szolidaritási adó nélkül számolva már enyhe növekedés látható. (A szolidaritási adó nélkül például a nettó eredmény 7,7 százalékkal nőtt.) Határozottan jónak mondható a montenegrói leány mobil üzletágának teljesítménye, melynek bevétele 40 százalékos növekedést mutatott a fellendülőben lévő turizmusnak köszönhetően. A szakember várakozása szerint a Magyar Telekom a második félévben enyhén növekvő teljesítményt nyújthat, az elemzők azonban a költségcsökkentésről szóló menedzsment-tervek megismeréséig vélhetően nem változtatnak számottevően az ajánlásokon és a célárakon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés