Connect with us

technokrata

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Dotkom

Mitől drágulhat a Telekom? – elemzői vélemények

Elemzők a mai gyorsjelentés kapcsán hangsúlyozzák hogy a számok kellemes meglepetést jelentenek, a piaci szereplők azonban elsősorban az őszre ígért költségcsökkentési tervekre várnak.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint enyhén pozitívnak tekinthető a Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentése, a szakember hangsúlyozza, hogy a számok nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak. Ami jobb lett a vártnál, az a cég működési hatékonysága, az EBITDA-ráta 39,3 lett, szemben az elemzők többségének 38-39-es várakozásával. Ami még fontos, hogy a gyorsjelentés őszre ígéri az átszervezésről szóló részletes terveket. Az új stratégia elemei lehetnek létszámleépítések, szervezeti egységek átalakítása, amivel akár jelentős mértékű költségmegtakarítás is elérhető lehet – mutat rá az elemző. A bevétel-növekedésnek nem igazán van tere, az akvizíciós lehetőségek szűkösek, így a telekomcég előtt nem is nagyon van más lehetőség a profit növelésére, mint a költségcsökkentés és a hatékonyságjavítás. Utóbbi kedvezően alakult a második negyedévben, így indokolt a pozitív piaci reakció: a részvény pirosban járó Nyugat-Európa és süllyedő BUX mellett 11-kor bő egy százalékos pluszban, 960 forinton forgott – ennél nagyobb megugrást a gyorsjelentés az elemző szerint nem indokol.

Hasonlóan pozitívnak értékeli a jelentést Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. A szakember rámutat, hogy bár a második negyedéves számok stagnálásról, vagy ahhoz nagyon hasonló állapotról beszélnek, egyszeri tételek illetve a szolidaritási adó nélkül számolva már enyhe növekedés látható. (A szolidaritási adó nélkül például a nettó eredmény 7,7 százalékkal nőtt.) Határozottan jónak mondható a montenegrói leány mobil üzletágának teljesítménye, melynek bevétele 40 százalékos növekedést mutatott a fellendülőben lévő turizmusnak köszönhetően. A szakember várakozása szerint a Magyar Telekom a második félévben enyhén növekvő teljesítményt nyújthat, az elemzők azonban a költségcsökkentésről szóló menedzsment-tervek megismeréséig vélhetően nem változtatnak számottevően az ajánlásokon és a célárakon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek