Connect with us

technokrata

Megcsappant a Deutsche Telekom nyeresége, de így is örül a piac

Dotkom

Megcsappant a Deutsche Telekom nyeresége, de így is örül a piac

Csökkenő adózott nyereségről, ám váratlanul növekvő EBITDA-ról számolt be a Deutsche Telekom, így emelkedésnek indult a cég részvényeinek árfolyama.

A Deutsche Telekom (DT), az árbevétel alapján az első számú európai távközlési társaság – a Magyar Telekom tulajdonosa – a második negyedévben 608 millió eurós adózott eredményt ért el, 40,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,018 milliárdnál. A profit jobb lett 563 millió eurós elemzői várakozásnál – jelentette az MTI. A forgalom a negyedben 2,9 százalékkal, 15,575 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 15,13 milliárdhoz képest, elsősorban a T-Mobile mobilrészleg további bővülésének köszönhetően. Az elemzők 15,5 milliárd eurós forgalmat vártak a negyedben.

Az EBITDA váratlanul 1,8 százalékkal nőtt, 4,90 milliárd euróra az egy évvel korábbi 4,82 milliárdról, miközben az elemzők 2 százalékos mínuszt jósoltak.

Második negyedévi bevétele több mint felét külföldön érte el a cég: belföldi forgalma az időszakban 6,3 százalékkal 7,62 milliárd euróra csökkent, külföldön – az egy évvel korábbihoz képest – 13,7 százalékkal többet, 7,95 milliárd eurót forgalmazott.

Csak a második negyedben 516 ezer vezetékes előfizetőt vesztett a DT, míg a T-Mobile mobilrészleg 428 ezer új előfizetőt szerzett az első félévben – a részleg elsősorban Németországon kívül mutatott fel erős növekedést. A cég mobilügyfeleinek száma világszerte 2,56 millióval bővült az első félévben, 112 millióra.

Az idei első félévben 9,6 milliárd eurós pénzforgalmi többletet (EBITDA) ért el a DT, 2,9 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A forgalom a félévben 3,5 százalékkal 31 milliárd euróra nőtt, az adózott eredmény 49,4 százalékkal 1,0,67 milliárd euróra esett a félévben.

Az idei év egészére a Deutsche Telekom megerősítette korábban közölt kilátásait: visszafogott árbevétel-növekedés mellett 19 milliárd eurós EBITDA-t vár, hasonlóan a tavalyihoz.

Az eredmények ismertetésekor elmondták: folytatják a partnerkeresést az IT-szolgáltató részleg, a T-Systems számára.

Fél 12 tájban a DT-részvények vezették a DAX harmincas kosarának nyertes-listáját: a papírok 1,2 százalékos többlettel 13,22 eurón álltak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek