Connect with us

technokrata

Lenyűgöző teljesítményt ígér a Sun

Dotkom

Lenyűgöző teljesítményt ígér a Sun

A Sun Microsystems bejelentette a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszorát, az UltraSPARC T2-őt. Ez az első processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Kimagasló szálankénti energiahatékonyságával az UltraSPARC T2 új kategóriát teremt a nagyteljesítményű processzorok világában – állítja a gyártó.

A Sun közleménye szerint az UltraSPARC T2 az első processzor, amely egyetlen lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegőpontos műveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. A processzor a többszálas feldolgozások terén kiemelkedő Solaris operációs rendszer számára is erőteljes támogatást biztosít. A többféle komponens egyetlen szilíciumlapkára való integrálása nemcsak költségmegtakarítást, de teljesítménynövelést és gazdaságos energiafelhasználást is eredményez, fokozott megbízhatóság mellett.

A nyílt megoldások iránti hagyományos elkötelezettségéhez igazodva a Sun az UltraSPARC T2 processzorhoz kapcsolódó szellemi tulajdont is nyílt forráskódú licenc alapján fogja kiadni. Ma nincs olyan vállalat a világon, amely a Sunnál több programkódot terjesztett volna nyílt forráskódú rendszerben. A Sun ennek megfelelően bétaprogramot indít az OpenSPARC T2 közösség számára, továbbá dokumentációt ad ki azzal a céllal, hogy a szoftver- és eszközfejlesztők megismerkedhessenek ezzel a nagyteljesítményű architektúrával.”Nem csak az a szenzáció, hogy az új processzor megduplázza az elképesztően sikeres UltraSPARC T1 teljesítményét, ráadásul a CPU órajelének növelése vagy a gyorsítótár méretének megnégyszerezése nélkül, hanem az, hogy kompakt, gazdaságos energiafelhasználású, nagymértékben integrált, teljesen új fajtájú eszközök létrehozását teszi lehetővé. Ez jóval túlmutat a szervereken, útválasztók, kapcsolók, a távközlési infrastruktúra, gyógyászati képalkotó rendszerek, ipari nyomtatás és még számtalan egyéb eszköz új generációját alapozva meg.” – magyarázta David Yen, a Sun mikroelektronikai részlegének ügyvezető alelnöke.

Az új generáció tovább erősíti az UltraSPARC processzorcsalád vezető pozícióját az energiahatékonyság területén. Az UltraSPARC T2 processzor a Sun forradalmian új, CoolThreads elnevezésű CMT-technológiájára épül, ezért beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel. A négymagos Intel Xeon ugyanakkor 30 wattot, az IBM négyszálas Power6 processzora pedig 35 wattot fogyaszt szálanként. Az UltraSPARC T2 tehát új normákat jelöl ki a környezetbarát informatika és a hatékonyság terén. A processzoripar legalacsonyabb fogyasztása mellett kétszer annyi mag, tizenhatszor annyi szál, négyszeres átbocsátóképesség, továbbá lapkán belüli hálózati és biztonsági funkciók bizonyítják ezt. Eredmények: UltraSPARC T2 processzorok használatával az ügyfelek akár több millió dollárt is megtakaríthatnak, figyelembe véve a lenyűgöző teljesítményt, illetve az adatközpontok hűtéssel és helyigénnyel kapcsolatos költségeit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd