Connect with us

technokrata

Lenyűgöző teljesítményt ígér a Sun

Dotkom

Lenyűgöző teljesítményt ígér a Sun

A Sun Microsystems bejelentette a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszorát, az UltraSPARC T2-őt. Ez az első processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Kimagasló szálankénti energiahatékonyságával az UltraSPARC T2 új kategóriát teremt a nagyteljesítményű processzorok világában – állítja a gyártó.

A Sun közleménye szerint az UltraSPARC T2 az első processzor, amely egyetlen lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegőpontos műveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. A processzor a többszálas feldolgozások terén kiemelkedő Solaris operációs rendszer számára is erőteljes támogatást biztosít. A többféle komponens egyetlen szilíciumlapkára való integrálása nemcsak költségmegtakarítást, de teljesítménynövelést és gazdaságos energiafelhasználást is eredményez, fokozott megbízhatóság mellett.

A nyílt megoldások iránti hagyományos elkötelezettségéhez igazodva a Sun az UltraSPARC T2 processzorhoz kapcsolódó szellemi tulajdont is nyílt forráskódú licenc alapján fogja kiadni. Ma nincs olyan vállalat a világon, amely a Sunnál több programkódot terjesztett volna nyílt forráskódú rendszerben. A Sun ennek megfelelően bétaprogramot indít az OpenSPARC T2 közösség számára, továbbá dokumentációt ad ki azzal a céllal, hogy a szoftver- és eszközfejlesztők megismerkedhessenek ezzel a nagyteljesítményű architektúrával.”Nem csak az a szenzáció, hogy az új processzor megduplázza az elképesztően sikeres UltraSPARC T1 teljesítményét, ráadásul a CPU órajelének növelése vagy a gyorsítótár méretének megnégyszerezése nélkül, hanem az, hogy kompakt, gazdaságos energiafelhasználású, nagymértékben integrált, teljesen új fajtájú eszközök létrehozását teszi lehetővé. Ez jóval túlmutat a szervereken, útválasztók, kapcsolók, a távközlési infrastruktúra, gyógyászati képalkotó rendszerek, ipari nyomtatás és még számtalan egyéb eszköz új generációját alapozva meg.” – magyarázta David Yen, a Sun mikroelektronikai részlegének ügyvezető alelnöke.

Az új generáció tovább erősíti az UltraSPARC processzorcsalád vezető pozícióját az energiahatékonyság területén. Az UltraSPARC T2 processzor a Sun forradalmian új, CoolThreads elnevezésű CMT-technológiájára épül, ezért beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel. A négymagos Intel Xeon ugyanakkor 30 wattot, az IBM négyszálas Power6 processzora pedig 35 wattot fogyaszt szálanként. Az UltraSPARC T2 tehát új normákat jelöl ki a környezetbarát informatika és a hatékonyság terén. A processzoripar legalacsonyabb fogyasztása mellett kétszer annyi mag, tizenhatszor annyi szál, négyszeres átbocsátóképesség, továbbá lapkán belüli hálózati és biztonsági funkciók bizonyítják ezt. Eredmények: UltraSPARC T2 processzorok használatával az ügyfelek akár több millió dollárt is megtakaríthatnak, figyelembe véve a lenyűgöző teljesítményt, illetve az adatközpontok hűtéssel és helyigénnyel kapcsolatos költségeit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek