Connect with us

technokrata

Hozta a várt pénzt a Magyar Telekom

Dotkom

Hozta a várt pénzt a Magyar Telekom

Növekvő bevételekről, stabil EBITDA-ról számolt be a Magyar Telekom, az elemzők jó vételnek tartják a papírt.

A mobil, az inernetes, a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó árbevétel, valamint a KFKI, a T-Systems és a Dataplex konszolidálása ellensúlyozni tudta a vezetékes forgalmi bevételek csökkenését a Magyar Telekomnál – derült ki a féléves gyorsjelentésből. Jól teljesített a mobilüzletág is, főleg a macedón és a montenegrói leányvállalatoknak köszönhetően. Sőt, a csoport tavalyhoz képest 5 százalékkal, 328,4 milliárd forintra növelni is tudta árbevételét, így a nagy egyszeri tételek nélkül számolt EBITDA szintje is növekedni tudott az egy évvel korábbihoz képest. A leányvállalatoknál folyó vizsgálatok azonban az első félévben 1,7 milliárd forintot emésztettek fel, a létszámleépítésekre pedig 7,3 milliárd forint határolt el a csoport. Ezekkel együtt az EBITDA már csak 128,7 milliárd forint volt, ami alig 1,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A csoport cash-flow-ja jelentősen javult, jórészt a csökkenő működőtőke-igénynek, másrészt az alacsonyabb összegű készpénzben befizetett adó nyomán. Bár a csoport kimutatott nyereségadója jelentősen, 16,8 milliárd forintra ugrott az egy évvel korábbi 9,8 milliárdról, a T-Mobile-beolvadás hozományaként az első félévben csak mintegy 3 milliárd forintnyi adót kellett ténylegesen befizetni. Ez a nagy eltérés a kimutatott adó és a befizetett között a következő években várhatóan csökkenni fog.

A Telekom működési eredménye összességében 5,1 százalékkal, 71,57 milliárd forintra emelkedett tavalyhoz képest, adó előtti profitja 5 milliárddal több a tavalyinál. A növekvő adóterhek miatt a nettó profit már 2 milliárd forintos csökkenést mutat. Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatónak a jelentéssel kapcsolatos nyilatkozata szerint a cégcsoport egyelőre jó úton halad afelé, hogy az éves célkitűzéseket teljesítse. Részletes és szélesebb körű átszervezési terveket a vezetés ősszel tervez nyilvánosságra hozni.

Az elemzők első reakciói a gyorsjelentésre kedvezők voltak. A Concorde 1079 forintra emelte célárát s fenntartotta felhalmozási ajánlását a papírra, a Cashline pedig – kedvező részvénypiaci hangulat esetén – komolyabb áremelkedést vár tőle, s rövid távon változatlanul vételre ajánlja.

Profitcsökkenés a Deutsche TelekomnálA Magyar Telekom többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) a második negyedévben 608 millió eurós adózott eredményt ért el, 40,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, elsősorban a vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek lemorzsolódása, az ügyfelek távozása miatt. A profitadat így is mintegy 9 százalékkal magasabb az elemzői várakozásoknál – írta az MTI. Csak a második negyedévben 516 ezer vezetékes előfizetőt veszített a cég, míg a mobilrészleg 428 ezer új előfizetőt szerzett fél év alatt. Az év egészére a DT megismételte becsléseit, melyek szerint – hasonlóan a tavalyihoz – 19 milliárd eurós üzemi eredményt vár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek