Connect with us

technokrata

Hozta a várt pénzt a Magyar Telekom

Dotkom

Hozta a várt pénzt a Magyar Telekom

Növekvő bevételekről, stabil EBITDA-ról számolt be a Magyar Telekom, az elemzők jó vételnek tartják a papírt.

A mobil, az inernetes, a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó árbevétel, valamint a KFKI, a T-Systems és a Dataplex konszolidálása ellensúlyozni tudta a vezetékes forgalmi bevételek csökkenését a Magyar Telekomnál – derült ki a féléves gyorsjelentésből. Jól teljesített a mobilüzletág is, főleg a macedón és a montenegrói leányvállalatoknak köszönhetően. Sőt, a csoport tavalyhoz képest 5 százalékkal, 328,4 milliárd forintra növelni is tudta árbevételét, így a nagy egyszeri tételek nélkül számolt EBITDA szintje is növekedni tudott az egy évvel korábbihoz képest. A leányvállalatoknál folyó vizsgálatok azonban az első félévben 1,7 milliárd forintot emésztettek fel, a létszámleépítésekre pedig 7,3 milliárd forint határolt el a csoport. Ezekkel együtt az EBITDA már csak 128,7 milliárd forint volt, ami alig 1,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A csoport cash-flow-ja jelentősen javult, jórészt a csökkenő működőtőke-igénynek, másrészt az alacsonyabb összegű készpénzben befizetett adó nyomán. Bár a csoport kimutatott nyereségadója jelentősen, 16,8 milliárd forintra ugrott az egy évvel korábbi 9,8 milliárdról, a T-Mobile-beolvadás hozományaként az első félévben csak mintegy 3 milliárd forintnyi adót kellett ténylegesen befizetni. Ez a nagy eltérés a kimutatott adó és a befizetett között a következő években várhatóan csökkenni fog.

A Telekom működési eredménye összességében 5,1 százalékkal, 71,57 milliárd forintra emelkedett tavalyhoz képest, adó előtti profitja 5 milliárddal több a tavalyinál. A növekvő adóterhek miatt a nettó profit már 2 milliárd forintos csökkenést mutat. Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatónak a jelentéssel kapcsolatos nyilatkozata szerint a cégcsoport egyelőre jó úton halad afelé, hogy az éves célkitűzéseket teljesítse. Részletes és szélesebb körű átszervezési terveket a vezetés ősszel tervez nyilvánosságra hozni.

Az elemzők első reakciói a gyorsjelentésre kedvezők voltak. A Concorde 1079 forintra emelte célárát s fenntartotta felhalmozási ajánlását a papírra, a Cashline pedig – kedvező részvénypiaci hangulat esetén – komolyabb áremelkedést vár tőle, s rövid távon változatlanul vételre ajánlja.

Profitcsökkenés a Deutsche TelekomnálA Magyar Telekom többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) a második negyedévben 608 millió eurós adózott eredményt ért el, 40,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, elsősorban a vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek lemorzsolódása, az ügyfelek távozása miatt. A profitadat így is mintegy 9 százalékkal magasabb az elemzői várakozásoknál – írta az MTI. Csak a második negyedévben 516 ezer vezetékes előfizetőt veszített a cég, míg a mobilrészleg 428 ezer új előfizetőt szerzett fél év alatt. Az év egészére a DT megismételte becsléseit, melyek szerint – hasonlóan a tavalyihoz – 19 milliárd eurós üzemi eredményt vár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd