Connect with us

technokrata

Aktuális: a 10 legfertőzőbb digitális kártevő

Dotkom

Aktuális: a 10 legfertőzőbb digitális kártevő

Mik jelentik a legnagyobb veszélyt a nyár közepén?

A Sunbelt Threat Research Center közzétette a legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról készült toplistáját, melyet hónapról hónapra a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő több százezer felhasználó automatikus visszajelzései alapján készül. Ez átfogó képet ad a kémprogramok elterjedtségéről hazánkban és világszerte egyaránt.

A korábbi kémprogramokhoz képest újdonság, hogy egy rootkit is megjelent a legfertőzöbb alkalmazások között, rögtön az ötödik legelterjedetebb káros alkalmazás címet kiérdemelve. A rootkitek olyan típusai a kémprogramoknak, amelyek hosszú távon rejtőzködve képesek elrejteni akár egy egész könyvtárat, amelyben önmaguk mellett más károkozókat is el tudnak „bújtatni”. A rootkitek esetében sem az operációs rendszer, sem a felhasználó nem látja a károkozó által feltelepített fájlokat, mert a kémprogram képes a fájlműveleteket is szűrni, így egyszerűen a könyvtárak listázásakor kiveszi saját könyvtárát a listából. Ugyancsak újdonság a júliusi kémprogram toplista 9. helyén található ClickSpring.Oinadserver károkozó, amely az internet-böngészőbe beépülve kéretlen reklámablakokat jelenít meg.

A legfertőzöbb kémprogramok és káros alkalmazások 2007 júliusában:

1. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec
Bizonyos felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek. A fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

2. Trojan.FakeAlert
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

3. Virtumonde
A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyűjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni.

4. ClickSpring.PuritySCAN
Reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálsával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. A licensszerződés, ami a program telepítésével kerül elfogadásra, külön kitér arra, hogy a fejlesztő ClickSpring LLC automatikusan frissítheti vagy eltávolíthatja a szoftvert, és minden további hozzájárulás nélkül (vagyis a felhasználó tudta nélkül) tetszőleges alkalmazásokat telepíthet a számítógépre.

5. Rootkit.Win32.Agent.eq
Az operációs rendszer legmélyebb rétegeibe beférkőző Win32.Agent.eq rootkit elsősorban reklámprogramok számára biztosít búvóhelyet kémprogram-eltávolító és antivírus szoftverek elől. A futó rootkit képes átverni az operációs rendszert úgy, hogy a károkozókat tartalmazó könyvtárat „nem mutatja” a könyvtárak listázása során, így egy víruskeresés esetén a klasszikus védelmi szoftverek számára láthatatlan marad a búvóhely.

6. Trojan.Unclassified.gen
A Trojan.Unclassified.gen általános kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória sok, hasonló fertőzést tartalmaz.

7. Trojan.Smitfraud
A programcsalád olyan biztonsági alkalmazásoknak álcázott szoftvereket tölt le és telepít fel automatikusan, amelyek hamis figyelmeztetéseket jelenítenek meg a számítógép fertőzöttségéről és a felhasználót a programok megvásárlására buzdítják.

8. WinAntiVirusPro
Az egyik legrégebbi ál-antivírus, ami azóta már szinte „teljes” biztonsági csomaggá fejlődött: új változata antivírust, személyi tűzfalat, kémprogram eltávolítót és popup blokkoló alkalmazást is tartalmaz, a honlapjuk pedig megtévesztésig hasonlít neves antivírus gyártók weboldalaira. A valóságban természetesen szó sincs valódi biztonsági szoftverekről: a megtévesztő alkalmazások csak károkozókat tartalmaznak, és folyamatos figyelmeztetéseikkel minél előbbi vásárlásra csábítanak.

9. ClickSpring.Oinadserver
Böngészőbe beépülő modul, és általában automatikusan, a felhasználó beleegyezése nélkül települ. A beépülő modul működése során kéretlen reklámablakokat jelenít meg, működése a ClickSpring.PuritySCAN kémprogramhoz hasonlóan beszámíthatatlan és bizonyos esetekben nem csak zavaró, de veszélyes is lehet.

10. Trojan-Downloader.Win32.Conhook.gen
A trójai alkalmazás a számítógépre történő bejutása után távoli weboldalakról tölt le újabb kémprogramokat és káros alkalmazásokat. A Trojan-Downloader.Win32.Conhook.gen sok variánsa rejtőzködik a felhasználó elől és már a korai rendszerinduláskor képes elindulni, más változataik beépülő modulként a böngészőbe férkőznek be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek