Connect with us

technokrata

Aktuális: a 10 legfertőzőbb digitális kártevő

Dotkom

Aktuális: a 10 legfertőzőbb digitális kártevő

Mik jelentik a legnagyobb veszélyt a nyár közepén?

A Sunbelt Threat Research Center közzétette a legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról készült toplistáját, melyet hónapról hónapra a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő több százezer felhasználó automatikus visszajelzései alapján készül. Ez átfogó képet ad a kémprogramok elterjedtségéről hazánkban és világszerte egyaránt.

A korábbi kémprogramokhoz képest újdonság, hogy egy rootkit is megjelent a legfertőzöbb alkalmazások között, rögtön az ötödik legelterjedetebb káros alkalmazás címet kiérdemelve. A rootkitek olyan típusai a kémprogramoknak, amelyek hosszú távon rejtőzködve képesek elrejteni akár egy egész könyvtárat, amelyben önmaguk mellett más károkozókat is el tudnak „bújtatni”. A rootkitek esetében sem az operációs rendszer, sem a felhasználó nem látja a károkozó által feltelepített fájlokat, mert a kémprogram képes a fájlműveleteket is szűrni, így egyszerűen a könyvtárak listázásakor kiveszi saját könyvtárát a listából. Ugyancsak újdonság a júliusi kémprogram toplista 9. helyén található ClickSpring.Oinadserver károkozó, amely az internet-böngészőbe beépülve kéretlen reklámablakokat jelenít meg.

A legfertőzöbb kémprogramok és káros alkalmazások 2007 júliusában:

1. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec
Bizonyos felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek. A fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

2. Trojan.FakeAlert
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

3. Virtumonde
A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyűjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni.

4. ClickSpring.PuritySCAN
Reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálsával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. A licensszerződés, ami a program telepítésével kerül elfogadásra, külön kitér arra, hogy a fejlesztő ClickSpring LLC automatikusan frissítheti vagy eltávolíthatja a szoftvert, és minden további hozzájárulás nélkül (vagyis a felhasználó tudta nélkül) tetszőleges alkalmazásokat telepíthet a számítógépre.

5. Rootkit.Win32.Agent.eq
Az operációs rendszer legmélyebb rétegeibe beférkőző Win32.Agent.eq rootkit elsősorban reklámprogramok számára biztosít búvóhelyet kémprogram-eltávolító és antivírus szoftverek elől. A futó rootkit képes átverni az operációs rendszert úgy, hogy a károkozókat tartalmazó könyvtárat „nem mutatja” a könyvtárak listázása során, így egy víruskeresés esetén a klasszikus védelmi szoftverek számára láthatatlan marad a búvóhely.

6. Trojan.Unclassified.gen
A Trojan.Unclassified.gen általános kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória sok, hasonló fertőzést tartalmaz.

7. Trojan.Smitfraud
A programcsalád olyan biztonsági alkalmazásoknak álcázott szoftvereket tölt le és telepít fel automatikusan, amelyek hamis figyelmeztetéseket jelenítenek meg a számítógép fertőzöttségéről és a felhasználót a programok megvásárlására buzdítják.

8. WinAntiVirusPro
Az egyik legrégebbi ál-antivírus, ami azóta már szinte „teljes” biztonsági csomaggá fejlődött: új változata antivírust, személyi tűzfalat, kémprogram eltávolítót és popup blokkoló alkalmazást is tartalmaz, a honlapjuk pedig megtévesztésig hasonlít neves antivírus gyártók weboldalaira. A valóságban természetesen szó sincs valódi biztonsági szoftverekről: a megtévesztő alkalmazások csak károkozókat tartalmaznak, és folyamatos figyelmeztetéseikkel minél előbbi vásárlásra csábítanak.

9. ClickSpring.Oinadserver
Böngészőbe beépülő modul, és általában automatikusan, a felhasználó beleegyezése nélkül települ. A beépülő modul működése során kéretlen reklámablakokat jelenít meg, működése a ClickSpring.PuritySCAN kémprogramhoz hasonlóan beszámíthatatlan és bizonyos esetekben nem csak zavaró, de veszélyes is lehet.

10. Trojan-Downloader.Win32.Conhook.gen
A trójai alkalmazás a számítógépre történő bejutása után távoli weboldalakról tölt le újabb kémprogramokat és káros alkalmazásokat. A Trojan-Downloader.Win32.Conhook.gen sok variánsa rejtőzködik a felhasználó elől és már a korai rendszerinduláskor képes elindulni, más változataik beépülő modulként a böngészőbe férkőznek be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd