Connect with us

technokrata

A vártnál nagyobb esés a Magyar Telekomnál is

Dotkom

A vártnál nagyobb esés a Magyar Telekomnál is

Jelentősen, az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a második negyedévben a Magyar Telekom nettó nyeresége. A cég az állami intézkedéseket okolja.

A Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) az első félévben 34,2 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 7,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – idézi a társaság tőzsdei gyorsjelentését az MTI-Eco.

A jelentés szerint a nettó eredmény azért csökkent, mert bevezették a szolidaritási adót, s nőtt a halasztott adó.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült kimutatás szerint a társaság első féléves bevétele 5,0 százalékkal 312,8 milliárd forintról 328,4 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ugyanis ellensúlyozta a vezetékes forgalmi bevételek csökkenését.

A Magyar Telekom Nyrt. az idei első negyedévben 18,663 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 14,3 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedéves gyorsjelentés szerint a társaság bevételei az első negyedévben 6,1 százalékkal 161,1 milliárd forintra nőttek.

A második negyedév így több mint 15,5 milliárdos nettó eredményt hozott, ami kisebb a NAPI Gazdaság 18 milliárdos elemzői konszenzusánál, míg a bevételek nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak.

A jelentés szerint a KFKI Csoport, a T-Systems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007. első félévben 11,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez.

A Magyar Telekom Nyrt. az idei első negyedévben 18,663 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 14,3 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedéves gyorsjelentés szerint a társaság bevételei az első negyedévben 6,1 százalékkal 161,1 milliárd forintra nőttek.

Az első félévben a csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) közel változatlan, 128,7 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 39,2 százalékot tett ki.

A montenegrói szerződésekkel kapcsolatos vizsgálattal összefüggő költségek 1,9 milliárd forintot tettek ki, míg a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások 7,3 milliárd forintot értek el. E két költség nélkül a csoport EBITDA-ja 137,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 42,0 százalék.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban a közlemény szerint elmondta: folyamatosan dolgoznak azon, hogy a csoporton belül javítsák a működési költségek szerkezetét és növeljék a létszámhatékonyságot, valamint kiaknázzák az új, integrált bevételi lehetőségeket. A szervezet átalakítás és létszámcsökkentés elkezdődött a hálózati divíziónál is: a T-Com szegmensnél a második negyedévben a létszámcsökkentésre képzett céltartalék túlnyomó része ehhez kapcsolódik.

A részletes és szélesebb körű átszervezési terveit ősszel hozza nyilvánosságra a csoport.

A mobil távközlési szolgáltatások bevételei az első félévben 155,3 milliárd forintot tettek ki a tavalyi 145,3 milliárd forinttal szemben. A növekedés hátterében a nemzetközi mobil szolgáltatóknál elért magasabb hang alapú forgalmi bevételek, valamint a T-Mobile Magyarország értéknövelt szolgáltatásaiból származó magasabb bevételek állnak.

A mobil távközlési szolgáltatásokon belül a hang alapú forgalmi bevételek adják a bevételek legnagyobb részét, amelyek 2007 első hat hónapjában 4,2 százalékos növekedéssel 120,0 milliárd forintot értek el. A T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma, az egy előfizetőre jutó átlagos havi forgalom 6,6 százalékkal, 145 percre növekedett. A T-Mobile Magyarország egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétele 4,4 százalékkal 4.508 forintra csökkent, elsősorban az alacsonyabb átlagos percdíjak következtében.

A T-Mobile Magyarországnak 44,2 százalékos piaci részesedése volt a félév végén a mobil piacon: az előfizetők száma egy év alatt 5,8 százalékkal növekedett. A szerződéses előfizetők aránya 2007. június 30-ra, az előző évi 33,1 százalékról, 36,6 százalékra nőtt.

A vezetékes szegmens, a T-Com bevételei az első félévben 1,8 százalékkal csökkentek, 122,5 milliárd forintra. Az EBITDA 47,388 milliárd forint volt, 6,6 százalékkal kisebb mint egy évvel korábban.

A társaság nettó adósságállománya az első félévben 301,4 milliárd forintra nőtt, mivel az osztalékfizetések, valamint a 2006. év második félévben végrehajtott KFKI akvizíció következtében nőtt a hitelállomány. A nettó eladósodottsági ráta – a nettó adósságnak a nettó adósság plusz az összes tőkére vetített aránya – 2007. június végén 35,1 százalék volt.

Az MTelekom jegyzett tőkéje nem változott, június végén 104,277 milliárd forint volt. A saját tőke 580,14 milliárd forintról 484,477 milliárd forintra csökkent.A Magyar Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde “A” kategóriájában kereskednek, az értékpapír szerdai záró ára 950 forint volt. Az elmúlt 12 hónapban a papír legmagasabb ára 1073, a legalacsonyabb pedig 820 forint volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek