Connect with us

Hirdetés

technokrata

PC-k milliói rabigában

Dotkom

PC-k milliói rabigában

Egész Európát beszövi egy bothálózat.

A „Storm Worm” januárban az Európa felett átsöprő, szokatlanul erős vihar jelentette médiafigyelmet használta fel terjedésére: azon internetezőket fertőzte meg, akik minden gyanú nélkül kattintottak egy speciális levélre. Az e-mail „230 dead as storm batters Europe” tárggyal (230 halott az európai viharok miatt) próbálta meg felkelteni a levelet olvasó kíváncsiságát. Mikko Hyppönen, az F-Secure vezető kutatója pár napra rá közölte, hogy a Storm Worm az utóbbi idők legnagyobb hatású trójai támadása: többszázezer fertőzött e-mail indult el az Interneten, hogy új bothálózatot (botnetet) hozzon létre. Ráadásul szinte azonnal kihasználta a hirtelen jött figyelmet: a vihar tombolásának csúcspontja után alig 15 órával már megjelentek az első fertőzött e-mailek az Interneten.

Alig egy hónappal később tovább finomított taktikáján a digitális kártevő. Amennyiben a fertőzött számítógépről valaki blogol vagy fórumozik, akkor a Storm Worm új változata minden egyes felvitt hozzászólás végéhez rögzített egy előre meghatározott linket. Ez természetesen egy ártó szándékkal létrehozott weboldalra mutat, amire a többi olvasó, hozzászóló hajlamosabb rákattintani, mint egy „csak” spamként felvitt, robot által rögzített hozzászólás linkjére. Nem csoda tehát, hogy a féreg röpke fél év alatt hatalmasra duzzasztotta az általa megfertőzött PC-k számát.

Az IT-biztonsággal foglalkozó SecureWorks vállalat nemrég bejelentette, hogy július végére már több mint 1,7 millió Internetre csatlakozott számítógép tartozott a digitális kártevő által létrehozott botnetbe. Ezt a rendszert annak létrehozója elsősorban spammelésre használja, vagyis az öreg kontinens jelentős elektronikus levélszemét forrásává vált. Joe Stewart, a SecureWorks vezető biztonsági kutatója szerint: „Nem ismert a Storm alkotójának motivációja, de nem kizárt, hogy a hacker a jelenlegi spamküldésnél ártalmasabb feladatokra is használni fogja a hálózatot.” A szakértő ugyanakkor elvetette azt a feltételezést, hogy a botnetet gazdasági szervezetek vagy kormányzati intézmények elleni támadásra vetnék be.

Szemben a trendekkel
Az elmúlt egy-két év a botnetek méretének és jelentőségének csökkenését hozta magával. Az online támadók ugyanis rájöttek, hogy sokkal nehezebb észrevétlennek maradniuk, ha hatalmasra duzzasztják a virtuálisan megszerzett PC-parkot. Arra kényszerítette őket az IT-biztonsági szoftverek rohamos fejlődése, hogy lopakodóbb technikákkal próbáljanak meg olyan adatokhoz hozzájutni, amiket aztán könnyen pénzre lehet váltani. A végeredmény ugyanaz, de a módszer nem: az egyik esetben mintha valaki elefánttal menne bankot rabolni, míg az újkori módszerek inkább a csendes besurranáshoz hasonlítanak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés