Connect with us

technokrata

Aki netbankol, annak több a szabadideje

Dotkom

Aki netbankol, annak több a szabadideje

Egy friss felmérés szerint az emberek életét az internetes tevékenységek közül az online bankolás könnyíti meg leginkább, állítólag heti öt órát megspórolva.

A Harris Interactive (USA) friss felmérése azt állapította meg, hogy az amerikai felhasználók az online bankolást jelölték meg az elso számú internetes tevékenységként, amely megkönnyíti életüket. A Symantec megbízásából készült elemzés szerint a válaszadók 86 százaléka hetente mintegy öt órát takarít meg az online bankolással, és 21 százalékuknál teljes egészében kiváltja a bankba járást.

A KutatóCentrum a Symantec megbízásából idén 572 fo megkérdezésével Magyarországon végzett kutatást a magyar felhasználók online vásárlási és bankolási szokásairól a személyes adatok biztonságának témakörét vizsgálva. Annak ellenére, hogy Magyarországon is egyre no azok száma, akik banki és egyéb pénzügyeiket az interneten bonyolítják, a felhasználók bizalmatlanabbak, mint az amerikaiak. A magyar válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használja az internetes bankolási lehetoségeket.

Az e-banking elutasításának elsodleges oka a bizalmatlanság, illetve a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáféréstol való félelem, amely a válaszadók több mint 90 százalékára jellemzo. Ezek mellett lényegesen kisebb arányban fordulnak elo olyan indokok, amelyek a tapasztalatlanságot, illetve a lehetoségek hiányát jelölik meg az online bankolás mellozésének magyarázataként. Pozitívumként a gyorsaságot, kényelmet, valamint a banki nyitva tartástól való függetlenséget jelölték meg az online bankolás hívei, csakúgy, mint az amerikai felhasználók.

Nem tudjuk, mi a biztonsági megoldás
A magyar válaszadók 30 százaléka egyáltalán nem használ semmilyen „biztonsági megoldást”. Mivel azonban vírusirtót, illetve tuzfalat 95 és 86 százalékuk használ, arra a következtetésre lehet jutni, hogy a válaszadók nem tudják egyértelmuen meghatározni, mit jelent a „biztonsági megoldás” kifejezés. Egyöntetu a válaszadók véleménye: a biztonságról elsosorban az oldal üzemeltetojének kell gondoskodnia, a felhasználók saját felelosségüket ezen a téren elhanyagolhatónak tartják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek