Connect with us

technokrata

A pénzügyi-banki szektorra koncentrál a Qualysoft

Dotkom

A pénzügyi-banki szektorra koncentrál a Qualysoft

Jelentős nemzetközi pénzintézeti referenciáinak köszönhetően felhalmozott tapasztalatát felhasználva a Qualysoft Csoport egyre újabb és hatékonyabb megoldások kifejlesztésére törekszik mind, itthon mind külföldön – jelentette ki lapunknak Kővári Zoltán, a Qualysoft Informatikai Zrt. Üzleti Megoldások Üzletág igazgatója.

„A pénzügyi eszközök legnagyobb csoportját az értékpapírok alkotják. A nemzeti tőzsdék minden országban szigorú szabályozás alá esnek, a „parketten forgó” értékpapírok piacán rend uralkodik. Egyértelműek a tranzakciók, az utókövetések, az adminisztráció és a statisztikák. A tőzsdén kívüli értékpapírok állományának nyomon követése viszont nem egyszerű dolog. Gyakran a kibocsátó/tulajdonos vállalat szektorának meghatározása sem egyértelmű vagy éppen az értékpapírok árazása, az árak változása okoz nehézséget és akkor még nem beszéltünk a vállalatfelvásárlások, illetve vállalategyesülések okozta problémákról” – közölte Kővári.

Az igazgató elmondta, hogy az Európai Unió fő döntéshozó szervei elfogadták a Pénzügyi Szolgáltatások Akciótervet (Financial Services Action Plan), amelynek a MiFID (pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó direktíva, Markets in Financial Instruments Directive) az egyik sarokköve. A direktíva 2007. november 1-jét jelöli ki bevezetési határidőként a tagállamok, és így az érintett pénzügyi szervezetek, a befektetési vállaltok, az univerzális bankok, a portfoliókezelők, a tőzsdék, az értékpapír-kereskedők, és társaik számára.

A tőzsdén kívüli értékpapírok kereskedelmének átláthatóvá tétele napi szinten téma az unió által felállított követelmények kapcsán. A kereskedelmi bankokra és értékpapírcégekre nem kis feladat és felelősség hárul, ha maradéktalanul meg akarnak felelni ezeknek az igen szigorú uniós előírásoknak. Az „átláthatóság”, a „befektető biztonsága” kimondva vagy kimondatlanul eddig is az értékpapír-kereskedelem és az azt lehetővé tevő bizalmi viszony alapja volt. Az uniós elvárások csak kiteljesítik ezt.

A Qualysoft Csoport oroszlánrészt vállalt a Bécsi Értéktőzsde rendszeréhez való csatlakozási lehetőség megteremtésében – közölte Kővári. A Qualysoft pontos feladata a MiFID OTC-kereskedés előtti és utáni transzparenciakövetelményeknek megfelelő komplett IT-megoldás szállítása és a Bécsi Értéktőzsde így kialakított rendszeréhez való csatlakozás lehetőségének megteremtése volt.

A Qualysoft előtt nem kisebb feladat áll – jelentette ki a szakember –, mint az, hogy a majdani kész rendszernek pontos képet kell adnia a tőzsdén kívül forgalmazott értékpapírok tranzakcióiról, követhetővé és átláthatóvá kell tennie azokat a végrehajtás előtt és után, a kibocsátók, kibocsátott értékpapírok és pénzügyi szolgáltatók igen széles körére vonatkozólag. Azt is figyelembe kellett venniük, hogy az adatok felhasználása után különféle adminisztrációs célt szolgáló dokumentumok készülnek: értékpapír-statisztika, monetáris statisztika, pénzügyiszámla-statisztika, fizetésimérleg-statisztika, nemzetközi befektetési pozíció statisztika.„Egyik legfontosabb jövőbeni célpiacunknak a kereskedelmi bankokat tekintjük, amelyeket a MiFID-megfelelősség területén kívánjuk segíteni tapasztalatainkkal” – jelentette ki Kővári.

Magyarországon mind a Pénzügyminisztérium, mind a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete régóta foglalkozik a MiFID-kérdéssel, és nagyon sok tanulmány, publikáció mutatja, hogy valóban alapos odafigyelést igényel ez a terület. Ausztriában maga a tőzsde ment elébe ennek a feladatnak: kifejlesztette saját rendszerét, amelyet továbbajánl az osztrák kereskedelmi bankoknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd