Connect with us

technokrata

A pénzügyi-banki szektorra koncentrál a Qualysoft

Dotkom

A pénzügyi-banki szektorra koncentrál a Qualysoft

Jelentős nemzetközi pénzintézeti referenciáinak köszönhetően felhalmozott tapasztalatát felhasználva a Qualysoft Csoport egyre újabb és hatékonyabb megoldások kifejlesztésére törekszik mind, itthon mind külföldön – jelentette ki lapunknak Kővári Zoltán, a Qualysoft Informatikai Zrt. Üzleti Megoldások Üzletág igazgatója.

„A pénzügyi eszközök legnagyobb csoportját az értékpapírok alkotják. A nemzeti tőzsdék minden országban szigorú szabályozás alá esnek, a „parketten forgó” értékpapírok piacán rend uralkodik. Egyértelműek a tranzakciók, az utókövetések, az adminisztráció és a statisztikák. A tőzsdén kívüli értékpapírok állományának nyomon követése viszont nem egyszerű dolog. Gyakran a kibocsátó/tulajdonos vállalat szektorának meghatározása sem egyértelmű vagy éppen az értékpapírok árazása, az árak változása okoz nehézséget és akkor még nem beszéltünk a vállalatfelvásárlások, illetve vállalategyesülések okozta problémákról” – közölte Kővári.

Az igazgató elmondta, hogy az Európai Unió fő döntéshozó szervei elfogadták a Pénzügyi Szolgáltatások Akciótervet (Financial Services Action Plan), amelynek a MiFID (pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó direktíva, Markets in Financial Instruments Directive) az egyik sarokköve. A direktíva 2007. november 1-jét jelöli ki bevezetési határidőként a tagállamok, és így az érintett pénzügyi szervezetek, a befektetési vállaltok, az univerzális bankok, a portfoliókezelők, a tőzsdék, az értékpapír-kereskedők, és társaik számára.

A tőzsdén kívüli értékpapírok kereskedelmének átláthatóvá tétele napi szinten téma az unió által felállított követelmények kapcsán. A kereskedelmi bankokra és értékpapírcégekre nem kis feladat és felelősség hárul, ha maradéktalanul meg akarnak felelni ezeknek az igen szigorú uniós előírásoknak. Az „átláthatóság”, a „befektető biztonsága” kimondva vagy kimondatlanul eddig is az értékpapír-kereskedelem és az azt lehetővé tevő bizalmi viszony alapja volt. Az uniós elvárások csak kiteljesítik ezt.

A Qualysoft Csoport oroszlánrészt vállalt a Bécsi Értéktőzsde rendszeréhez való csatlakozási lehetőség megteremtésében – közölte Kővári. A Qualysoft pontos feladata a MiFID OTC-kereskedés előtti és utáni transzparenciakövetelményeknek megfelelő komplett IT-megoldás szállítása és a Bécsi Értéktőzsde így kialakított rendszeréhez való csatlakozás lehetőségének megteremtése volt.

A Qualysoft előtt nem kisebb feladat áll – jelentette ki a szakember –, mint az, hogy a majdani kész rendszernek pontos képet kell adnia a tőzsdén kívül forgalmazott értékpapírok tranzakcióiról, követhetővé és átláthatóvá kell tennie azokat a végrehajtás előtt és után, a kibocsátók, kibocsátott értékpapírok és pénzügyi szolgáltatók igen széles körére vonatkozólag. Azt is figyelembe kellett venniük, hogy az adatok felhasználása után különféle adminisztrációs célt szolgáló dokumentumok készülnek: értékpapír-statisztika, monetáris statisztika, pénzügyiszámla-statisztika, fizetésimérleg-statisztika, nemzetközi befektetési pozíció statisztika.„Egyik legfontosabb jövőbeni célpiacunknak a kereskedelmi bankokat tekintjük, amelyeket a MiFID-megfelelősség területén kívánjuk segíteni tapasztalatainkkal” – jelentette ki Kővári.

Magyarországon mind a Pénzügyminisztérium, mind a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete régóta foglalkozik a MiFID-kérdéssel, és nagyon sok tanulmány, publikáció mutatja, hogy valóban alapos odafigyelést igényel ez a terület. Ausztriában maga a tőzsde ment elébe ennek a feladatnak: kifejlesztette saját rendszerét, amelyet továbbajánl az osztrák kereskedelmi bankoknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek