Connect with us

technokrata

Nagyot szólt a Nokia

Dotkom

Nagyot szólt a Nokia

A gyorsjelentések, közülük is a Nokia impozáns számai határozták meg a tőzsdeindexek irányát a nemzetközi porondokon.

A tengerentúli részvénypiacokon a vevők vették kezükbe az irányítást, a Dow Jones összetevőiből 17 komponens jegyzése emelkedett. A befektetők optimizmusát nagyrészt a Nokia táplálta, a világ vezető mobiltelefon-gyártójának az ázsiai feltörekvő piacokon mutatkozó erőteljes kereslet nyomán jelentősen nőtt az árbevétele és a nyeresége a második negyedévben. A forgalom 28 százalékkal, 12,59 milliárd euróra, a nettó profit több mint duplájára, 1,14 milliárdról 2,83 milliárd euróra emelkedett. A negyedév folyamán 100,8 millió mobilt adtak el, többet, mint három fő versenytársuk együttvéve, és a vártnál jobban nőtt a készülékgyártás profitrátája. Az eredmények közzététele után több mint ötéves csúcsra emelkedett a részvény árfolyama, amely eddig is 33 százalékkal nőtt az év eleje óta.

A piaci szereplőknek tetszettek a Starbucks adatai is, a világ legnagyobb kávéházláncának nyeresége az elmúlt negyedévben részvényenként 21 centtel, összesen 158,3 millió dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest, a forgalom pedig 20 százalékkal, 2,36 milliárd dollárra emelkedett. A jelenleg 14 400 kávéházat működtető Starbucks egyúttal jelezte, jövőre újabb 2400 egység megnyitását tervezi, többek között Oroszországban és Indiában, és ígérete szerint további profitnövekedést könyvelhet majd el.

Az európai kereskedést is elsősorban a Nokia-láz vezette, de azért labdába rúgtak mások is. Egyebek mellett a tegnap jelentő bankok, a brit Barclays és a francia Société Générale, valamint a Credit Suisse voltak jó formában, de kelendőek voltak a Unilever papírjai is. A dollár euróhoz mért árfolyama sokáig az 1,3670-es szint körül mozgott, később lejtőre került, lapzártánkkor 1,37 közelében járt a kurzus.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek