Connect with us

technokrata

Figyeljünk a villámlásra!

Dotkom

Figyeljünk a villámlásra!

A zivatarokat kísérő villámlásokra és villámkárokra hívják fel a figyelmet a szakértők.

A NAPI Gazdaság cikke. A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, ilyenkor 4-5 naponként fordul elő villámlással együtt járó zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök – házimozik, számítógépek, televíziók – a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. Az APC felmérése szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, és ezek a problémák a háztartások több mint 17 százalékánál villámcsapás okozta túlfeszültségre voltak visszavezethetőek. Ezzel együtt a lakosság 60 százaléka nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is léteznek.

Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka lehet: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a szabványosnál „valamivel magasabb” feszültségszint pedig hálózati hiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség nemcsak a villamos és telefonhálózatot, hanem az informatikai és hírközlési rendszereket is károsíthatja. Ám a villám nemcsak ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár egy kilométer távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

Zivatar, azaz villámlással és mennydörgéssel kísért légköri jelenség bármelyik évszakban előfordulhat, bár az időjárási megfigyelések statisztikája azt mutatja, hogy május és szeptember között a leggyakoribb az előfordulásuk – jelentette ki Gyuró György, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Évente átlagosan 30 olyan nap van, amikor egy adott településen zivatart lehet megfigyelni. A három nyári hónapra ebből 20 nap jut, a többi kilenc hónapra átlagosan 10. Ez azt jelenti, hogy a nyári évszak 92 napja alatt átlagosan 4-5 naponként fordul elő villámlással járó zivatartevékenység – tette hozzá Gyuró.

A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség ellen többféleképpen lehet védekezni. Azoknak, akiknek még nincs túlfeszültség-védelmi berendezésük, azt javasoljuk, hogy nyaralás idejére, amíg nem tartózkodnak otthon, áramtalanítsák az érzékeny berendezéseket. Ne csak a konnektorból húzzák ki a televíziót, rádiót, hifi-berendezést, de az antenna- csatlakozóból is. A számítógépből minden kimenő vezetéket távolítsanak el. Aki ezt nem szeretné minden vihar előtt megtenni – váratlan, hálózati hibából eredő túlfeszültség előtt nem is tudja –, annak túlfeszültség-védelmi berendezések használata javasolt – tanácsolta Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd