Connect with us

technokrata

Figyeljünk a villámlásra!

Dotkom

Figyeljünk a villámlásra!

A zivatarokat kísérő villámlásokra és villámkárokra hívják fel a figyelmet a szakértők.

A NAPI Gazdaság cikke. A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, ilyenkor 4-5 naponként fordul elő villámlással együtt járó zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök – házimozik, számítógépek, televíziók – a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. Az APC felmérése szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, és ezek a problémák a háztartások több mint 17 százalékánál villámcsapás okozta túlfeszültségre voltak visszavezethetőek. Ezzel együtt a lakosság 60 százaléka nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is léteznek.

Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka lehet: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a szabványosnál „valamivel magasabb” feszültségszint pedig hálózati hiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség nemcsak a villamos és telefonhálózatot, hanem az informatikai és hírközlési rendszereket is károsíthatja. Ám a villám nemcsak ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár egy kilométer távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

Zivatar, azaz villámlással és mennydörgéssel kísért légköri jelenség bármelyik évszakban előfordulhat, bár az időjárási megfigyelések statisztikája azt mutatja, hogy május és szeptember között a leggyakoribb az előfordulásuk – jelentette ki Gyuró György, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Évente átlagosan 30 olyan nap van, amikor egy adott településen zivatart lehet megfigyelni. A három nyári hónapra ebből 20 nap jut, a többi kilenc hónapra átlagosan 10. Ez azt jelenti, hogy a nyári évszak 92 napja alatt átlagosan 4-5 naponként fordul elő villámlással járó zivatartevékenység – tette hozzá Gyuró.

A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség ellen többféleképpen lehet védekezni. Azoknak, akiknek még nincs túlfeszültség-védelmi berendezésük, azt javasoljuk, hogy nyaralás idejére, amíg nem tartózkodnak otthon, áramtalanítsák az érzékeny berendezéseket. Ne csak a konnektorból húzzák ki a televíziót, rádiót, hifi-berendezést, de az antenna- csatlakozóból is. A számítógépből minden kimenő vezetéket távolítsanak el. Aki ezt nem szeretné minden vihar előtt megtenni – váratlan, hálózati hibából eredő túlfeszültség előtt nem is tudja –, annak túlfeszültség-védelmi berendezések használata javasolt – tanácsolta Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek