Connect with us

technokrata

Forradalmi szerkezet a 40 ezer forintos laptop

Dotkom

Forradalmi szerkezet a 40 ezer forintos laptop

A „Laptopot minden gyereknek” mozgalom kezdeményezői végül az Intelt is megnyerték tervük támogatói közé és a múlt héten arról is döntöttek, hogy Tajvanon fogják gyártani a szuperolcsó gépet.

Hosszú ideig hátráltatta az extraolcsó, a fejlődő világ gyermekeinek szánt hordozható számítógép fejlesztését, hogy nem sikerült megnyerni a támogatók – köztük az AMD, a Google, a News Corp., az eBay és a Quanta Computer – közé az Intelt. A világ első számú chipgyártója ugyanis saját hasonló célú komputerén dolgozott, amely ugyan nem hordozható, nem víz- és porálló és nem olyan kis fogyasztású, mint Laptopot minden gyereknek mozgalom gépe, de azért sok fejlődő országban jó hasznát vehetik a felhasználók. Végül sikerült megállapodniuk a feleknek, s immáron az Intel két fronton is ott van a legolcsóbb számítógépek piacán.

A mozgalom gépe, az eredetileg 100 dollárosnak szánt, végül közel 200-ba kerülő XO tömeggyártását a tajvani Quanta üzemeiben kezdik meg. Megrendeléseket kezdetben csak milliós nagyságrendben vesznek fel a kormányoktól, cserében viszont többféle szuperolcsó gépet kínálnak. Egyes szaklapok szerint az XO forradalmi újdonság. Különlegesen strapabíró építésén túl kifejlesztettek hozzá egy képernyőt, amelyet napfényben is jól látni, illetve része egy újfajta intelligens rendszerépítési képesség, amelynek segítségével a laptopok hálózatot hoznak létre, így továbbítva az internet-hozzáfárést a távolabbi helyekre.

A felek közti megállapodás értelmében az Intel Classmate névre keresztel olcsó gépe átveheti az XO újításait és a két berendezés teljes mértékben együttműködik majd egymással. A tervek szerint egymást kiegészítve, a piac különböző szegmenseit fogják kiszolgálni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp